Bugetul Curtii Constitutionale pe 2010 a fost avizat favorabil, de comisiile juridice, de disciplina si imunitati ale Parlamentului, acesta fiind mai mare ca in 2009.
Potrivit proiectului de buget pe 2010 al Curtii Constitutionale, de pe site-ul Ministerului de Finante, suma acordata Curtii Constitutionale este de 16.613.000 de lei, mai mare decat executia preliminara pe 2009, care a fost de 10.444.000 de lei.
"Spre deosebire de alte autoritati publice, magistratii din Curtea Constitutionala nu au beneficiat, pana acum, de niciun fel de spor de risc si suprasolicitare. Exista hotarari judecatoresti care urmeaza a fi puse in aplicare, noi le-am amanat foarte multa vreme, pentru ca nu am avut fonduri necesare si pentru executarea acestor hotarari judecatoresti au fost prevazute sume in buget, dar care au fost luate de la bugetul Curtii Constiotutionale si duse la Ministerul Finantelor Publice, intr-un capitol special", a declarat Ruxandra Sabareanu, secretar general al Curtii Constitutionale.
Aceasta a cerut prevederea in bugetul Curtii Constitutionale a fondurilor necesare punerii in executare a hotararilor judecatoresti, mentionand ca suma necesara ar fi una mica, de 2.261.000 de lei, dar ca, astfel, CC ar fi pusa "macar in pozitie de egalitate cu celelalte autoritati".
"Trebuie avuta in vedere suplimentarea acestui buget pentru a ne putea rezolva problemele de resurse umane si pentru a putea incepe pregatirea sistemului judiciar pentru aplicarea Codurilor in perioada care urmeaza, dar si pentru a putea continua derularea programelor pe care le derulam in acest moment", a spus Catalin Predoiu care, la finalul audierilor, a amintit de anii precedeti cand bugetul ministerului a fost suplimentat.
Ministrul a spus ca bugetul institutiei prevedere fonduri pentru aplicarea legii de salarizare unitara, iar la Ministerul Finantelor exista resurse pentru plata drepturilor magistratilor castigate in instanta.
"Nu avem niciun motiv pentru a trece prin ce am trecut anul anterior", a declarat Predoiu care a subliniat ca nu a fost de acord cu motivele invocate de magistrati in 2009. Legat de acest subiect, el a punctat ca isi doreste ca in acest an sa fie "unul al cooperarii".
Bugetul Ministerului Justitiei este de 2,4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde reprezinta bugetul pentru instante, 150 de milioane de lei, pentru aparatul propriu al ministrului, 138 de milioane pentru Oficiul National al Registrului Comertului, in timp ce pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor si Institutul National de Expertiza Criminalistica au fost alocate 712 de milioane de lei.
Catalin Predoiu a apreciat ca este “un buget de avarie”, precizand ca trebuie finantare pentru pregatirea sistemului de implementare a noilor coduri, pentru ridicarea mecanismelor de verificare si pentru formarea resurselor umane. Ministrul Justitiei a mai spus ca la urmatoarea rectificare bugetara trebuie majorate semnificativ bugetele Ministerului Justitiei si Inaltei Curti.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cele mai mari probleme vor fi la Administratia penitenciarelor si la Curtea Suprema, unde fondurile alocate sunt insuficiente.
Bugetul alocat in 2009 Ministerului de Justitie a fost de 2,73 miliarde de lei, iar suma s-a dovedit total insuficienta fiind necesare doua rectificari de buget.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri