Catalin Predoiu, noul ministru al Justitiei, spune ca abrogarea recursului compensatoriu poate avea efecte mai severe "decat cele din prezent".
Recursul compensatoriu a fost introdus in legislatie pentru ca Romania sa se ralieze la standardele internationale cu privire la conditiile pe care detinutii trebuie sa le suporte in perioada incarcerarii. Cu toate ca aceasta denumire de "recurs compensatoriu" a fost preluata de de aproape toate trusturile de presa, e important sa intelegem ca acest termen nu exista in lege. In realitate, avem de-a face cu "compensare" si "masura compensatorie". Pentru ca Legea nr. 169/2017 a fost denumita drept "legea recursului compensatoriu", aceasta titulatura a ramas si a tot fost propagata prin mediul public pana a devenit o norma.
Prin Legea nr. 169/2017 a fost modificata Legea nr. 254/2013 si a fost introdus un nou articol dupa art. 55, art. 55^1, care prevedea compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare, dupa cum urmeaza:
(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata.
(2) In sensul prezentului articol, se considera conditii necorespunzatoare cazarea unei persoane in oricare centru de detentie din Romania care a avut lipsuri la conditiile impuse de standardele europene.
(3) In sensul prezentului articol, se considera executare a pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare dintre situatiile urmatoare:
a) cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupurilor sanitare si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerelor de detinere la numarul de persoane cazate in camerele respective, indiferent de dotarea spatiului in cauza;
b) lipsa accesului la activitati in aer liber;
c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;
d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
APADOR-CH, spre exemplu, spunea la inceputul acestui an ca "eliberarea mult prea grabita a unor condamnati, care nu s-au indreptat si nu se pot reintegra, incurajeaza fenomenul infractional si induce ideea ca se poate scapa mai usor dupa comiterea de infractiuni, oricat de grave ar fi ele".
Masura compensatorie (n.r. recursul compensatoriu) introdusa prin Legea nr. 169/2017 consta in reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate in conditii de detentie necorespunzatoare. Deci, pentru 30 de zile executate efectiv, se considera 36 de zile executate efectiv. Ca atare, pentru 1 an executat efectiv, se considera executat 1 an, 2 luni si 12 zile.
Asadar, unii detinuti au fost eliberati pe loc pentru ca s-a considerat implinit termenului pedepsei, iar altora li s-a scazut din pedeapsa conform informatiilor prezentate mai sus.
In luna mai 2019, rezultatele in urma aplicarii recursului compensatoriu erau urmatoarele:
Acum ministrul Justitiei spune ca abrogarea recursului compensatoriu poate avea "efecte mai severe decat cele din prezent" si ca nu poate propune realizarea acestei modificari legislative prin OUG.
"In plan juridic, in Parlament vom sustine acele propuneri legislative care sa conduca la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu si inlocuirea cu un sistem care sa permita beneficiul unei astfel de masuri in conditiile de control asupra aplicarii legii si in conditiile in care nu punem in pericol siguranta publica", a spus ministrul.
Catalin Predoiu sustine ca trebuie sa fie organizate mai multe discutii, iar acest lucru sa se faca organizat.
"O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fara a pregati toate aceste planuri, inclusiv discutiile cu CEDO si masuri de extindere a capacitatii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decat cele din prezent. In acelasi timp, Guvernul si-a asumat o obligatie in cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci cand s-a obtinut votul de investitura de a nu apela la Ordonante de Urgenta in domeniul Justitiei", a spus Catalin Predoiu.
Totusi, trebuie sa amintim faptul ca PNL si USR au dus Legea recursului compensatoriu la CCR, insa n-a fost identificata nicio neconstitutionalitate. Actul a fost promulgat de seful statului Decret nr. 634/2017.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE