Cristian Pomohaci, fost preot, a fost acuzat de racolare de minori si de intretinere de relatii intime cu acestia care au fost sustinute de declaratiile martorilor. Chiar si asa, acesta nu a putut fi trimis in instanta.
"Asadar, tine de domeniul evidentei ca tocmai pe acest esafodaj creat si la adapostul sau a reusit pe de-o parte, sa dobandeasca in cei 18 ani in care si-a desfasurat activitatea de preot o avere impresionanta si pe de alta parte, sa desfasoare activitati de racolare/ademenire ori de incercare si/sau intretinere de acte sexuale cu minori", arata procurorii in ordonanta.
Procurorii arata ca "declaratiile martorilor confirma faptul ca fostul preot Cristian Pomohaci a desfasurat activitati/actiuni de racolare/ademenire ori de incercare si/sau de intretinere de acte sexuale cu minori".
"Totodata, in acest modus vivendi a coexistat fara indoiala si un sprijin real/efectiv pe care l-a acordat diverselor persoane/enoriasi sub diferite forme - material, financiar, spiritual", mai este stipulat in ordonanta.
Cristian Pomohaci a ajuns in atentia publicului, dupa ce a fost publicata o inregistrare audio prin care acesta ii promitea unui adolescent bani pentru intretinerea de relatii sexuale.
"Din coroborarea celor expuse, apreciem ca s-a atins standardul de probatiune necesar atribuirii calitatii de suspect fostului preot Pomohaci Cristian, insa trecerea la etapa procesuala a punerii acestuia sub acuzare nu se poate realiza, intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale", conchid procurorii in ordonanta de clasare a dosarului.
In prezent, prescriptia penala inlatura raspunderea respectand urmatoarele termene:
Fostul preot Pomohaci este acum interpret de muzica populara si autor de carti. Din cand in cand mai face si minuni, sustin cei care au intrat in contact cu el.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Fise distractive pentru gradinita
Puterile sale supranaturale nu l-au ajutat, insa, in fata instantei. Acesta a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru evaziune fiscala, insa cercetarile n-au putut avansa pentru ca preotii nu publica declaratii de avere. Sunt exceptati de la aceasta obligatie. Fostul preot a platit frauda de peste 28.000 de euro catre stat, dupa ce a dat 11 apartamente in chirie fara forme legale. Acesta are in prezente 40 de imobile, din care 25 sunt apartamente, si 4 masini.
Anuntul clasarii dosarului lui Pomohaci privind acuzatiile de pedofilie a avut ecou si in Parlamentul Romaniei. Ionut Simionca, deputat PMP din Bistrita-Nasaud, spunea ca "exista situatii in care legile nu pot sa fie niciodata indeajuns de severe". "Si cand spun acest lucru ma gandesc, inainte de orice, la infractiunile care privesc abuzurile sexuale asupra copiilor.
In urma cu doua zile, am citit o stire absolut revoltatoare - procurorii au clasat dosarul in care Cristian Pomohaci era anchetat pentru pedofilie, pe motiv ca infractiunile pe care fostul preot le-ar fi comis sunt prescrise, intrucat s-ar fi petrecut in urma cu 10 ani.
Tot din presa am aflat ca, in Romania, conform statisticii oficiale furnizate de Ministerul Justitiei condus de Tudorel Toader, exista peste 500 de pedofili in libertate, care ar trebui sa fie in inchisoare.
Fie ca vorbim despre vechiul Cod penal al Partidului Comunist Roman, adoptat in 1968, de cel adoptat in 2009, cand ministrul justitiei era Catalin Predoiu, de Codul penal din 2016, promovat de ministrul justitiei, Raluca Pruna, sau de Codul penal din 2018, promovat de domnul Dragnea si domnul Iordache, toate au prevazut pedepse prea blande pentru agresori", a spus deputatul PMP.
Tot in ordonanta de clasare se arata ca exista un "cod" pe care adjuvantii lui il practicau pentru a-i trimite baieti in camera: "la parintele ii e frica sa doarma singur". "Conditiile de locuit erau precare, in sensul ca noi, fetele, ne spalam in grajd, iar baietii erau dusi la unul din apartamentele preotului Pomohaci din Targu Mures pentru a se spala, intrucat acestia nu ajungeau in camera lui inainte de a se spala", a declarat o martora in fata anchetatorilor, si ea minora la momentul in care a fost lasata de parinti in grija preotului.
"Au fost tineri care au plecat de acolo. N-au mai rezistat. Acolo ii sclavageste, ii pune la munci, ii trudeste. Dar si pentru ca ii chema la el in camera", a mai spus o femeie.
Cristian Pomohaci avea posibilitatea de a cere continuarea cercetarilor pentru a demonsta in fata intregii lumi ca este nevinovat. Fostul preot n-a contestat clasarea.
Finalmente, titlul de cetatean de onoare acordat de autoritatea locala din Barlad i-a fost retras.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri