Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principiile fundamentale ale procesului civil conform Codului de Procedura Civila 2015

 Principiile fundamentale ale procesului civil sunt redate in Codul de Procedura Civila, in cadrul Capitolului II al Titlului Preliminar.


1. Indatoriri privind primirea si solutionarea cererilor, conform art. 5 din CPC:

Judecatorilor le revine indatorirea de a primi si solutiona orice cerere de compententa instantelor judecatoresti, conform legii.

Judecatorilor le este interzis refuzul de a judeca pe motiv ca legea nu prevede, este neclara sau incompleta.

“In cazul in care o pricina nu poate fi solutionata nici in baza legii, nici a uzantelor, iar in lipsa acestora din urma, nici in baza dispozitiilor legale privitoare la situatii asemanatoare, ea va trebui judecata in baza principiilor generale ale dreptului, avand in vedere toate circumstantele acesteia si tinand seama de cerintele echitatii.”, prevede alin. (3) al art. 5 din Codul de Procedura Civila.



Mai mult, judecatorii nu au voie sa stabileasca dispozitii general obligatorii prin hotararile pe care le pronunta in cauzele ce le sunt supuse judecatii.


2. Dreptul la un proces echitabil, in termen optim si previzibil, conform art. 6 din CPC:

Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in termen optim si previzibil, de catre o instanta independenta, impartiala si stabilita de lege.

Reprezinta datoria instantei de a dispune toate masurile permise de lege si de a asigura desfasurarea cu celeritate a judecatii.


3. Legalitatea procesului civil

Procesul civil se desfasoara in conformitate cu dispozitiile legii.

Reprezinta datoria judecatorului de a asigura respectarea dispozitiilor legii privind realizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor partilor din proces.


4. Egalitatea in procesul civil

Legea este aceeasi pentru toata lumea. In cadrul oricarui proces civil, partilor le va fi garantata exercitarea drepturilor procesuale, in mod egal si fara discriminari.


5. Dreptul de dispozitie al partilor

Procesul civil poate fi pornit la cererea celui interesat sau, in cazurile anume prevazute de lege, la cererea altei persoane, organizatii ori a unei autoritati sau institutii publice ori de interes public.

Obiectul si limitele procesului sunt stabilite prin cererile si apararile partilor.


Conform legislatiei in vigoare, partea poate, dupa caz:

1. renunta la judecarea cererii de chemare in judecata sau la insusi dreptul pretins
2. poate recunoaste pretentiile partii adverse
3. se poate invoi cu aceasta pentru a pune capat, in tot sau in parte, procesului
4. poate renunta la exercitarea cailor de atac ori la executarea unei hotarari.
5. poate dispune de drepturile sale in orice alt mod permis de lege


6. Care sunt obligatiile partilor in desfasurarea procesului, conform art. 10 din CPC:

Partile sunt obligate indeplineasca actele de procedura in conditiile, ordinea si termenele stabilite de lege sau de judecator, sa-si probeze pretentiile si apararile, sa contribuie la desfasurarea fara intarziere a procesului, urmarind, tot astfel, finalizarea acestuia.

In situatia in care o parte detine un mijloc de proba, judecatorul poate, la cererea celeilalte parti sau din oficiu, sa dispuna infatisarea acestuia, sub sanctiunea platii unei amenzi judiciare.


7. Care sunt obligatiile tertilor in desfasurarea procesului, conform art. 11 din Codul de Procedura Civila:

Orice persoana este obligata, in conditiile legii, sa sprijine realizarea justitiei. Cel care, fara motiv legitim, se sustrage de la indeplinirea acestei obligatii poate fi constrans sa o execute sub sanctiunea platii unei amenzi judiciare si, daca este cazul, a unor daune-interese.


8. Ce spune legea despre buna-credinta?

Conform Codului de procedura civila, de buna-credinta trebuie sa se dea dovada in exercitarea drepturilor procesuale, asa cum au fost recunoscute de lege si fara a se incalca drepturile procesuale ale altei parti.

Partea care isi exercita drepturile procesuale in mod abuziv raspunde pentru prejudiciile materiale si morale cauzate. Ea va putea fi obligata, potrivit legii, si la plata unei amenzi judiciare, se precizeaza la alin. (2) al art. 12 din CPC.

De asemenea, partea care nu isi indeplineste cu buna-credinta obligatiile procesuale raspunde potrivit alin. (2) .


9. Ce presupune dreptul la aparare, conform Codului de Procedura Civila:

Dreptul la aparare este garantat.

Partile au dreptul, in tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, dupa caz, asistate in conditiile legii.

Atentie la faptul ca in CPC se prevede obligativitatea ca in recurs, cererile si concluziile partilor sa fie formulate si sustinute decat prin avocat sau, dupa caz, consilier juridic, cu exceptia situatiei in care partea sau mandatarul acesteia, sot ori ruda pana la gradul al doilea inclusiv, este licentiata in drept.


Partile au tot dreptul de a participa la toate fazele de desfasurare a procesului.

Partilor le revine posibilitatea de a lua cunostinta cu privire la cuprinsul dosarului, sa propuna probe, sa isi faca aparari, sa isi prezinte sustinerile in scris si oral si sa exercite caile legale de atac, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

Instanta poate dispune infatisarea in persoana a partilor, chiar atunci cand acestea sunt reprezentate.


10. Contradictorialitatea, conform art. 14 din CPC:

Instanta nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa citarea sau infatisarea partilor, daca legea nu prevede altfel.

Revine in obligatia partilor de a-si face cunoscute, in mod reciproc si in timpul util, direct sau prin intermediul instantei, motivele de fapt si de drept pe care  isi intemeiaza pretentiile si apararile, precum si mijloacele de proba de care inteleg sa se foloseasca, astfel incat fiecare dintre ele sa isi poata organiza apararea.

Partile sunt obligate sa expuna situatia de fapt la care se refera pretentiile si apararile lor in mod corect si complet, fara sa denatureze sau sa omita faptele care le sunt cunoscute.

Partile au obligatia de a expune un punct de vedere propriu fata de afirmatiile partii adverse cu privire la imprejurari de fapt relevante in cauza.

Partilor le revine dreptul de a discuta si argumenta orice chestiune de fapt sau de drept invocata in cursul procesului de catre orice participant la proces, inclusiv de catre instanta din oficiu.

Instanta este obligata, in orice proces, sa supuna discutiei partilor toate cererile, exceptiile si imprejurarile de fapt sau de drept invocate.

Instanta isi va intemeia hotararea numai pe motive de fapt si de drept, pe explicatii sau pe mijloace de proba care au fost supuse, in prealabil, dezbaterii contradictorii.

 

11. Oralitatea in procesul civil

Atentie mare la faptul ca orice proces civil se va dezbate oral.

Exceptie fac situatiile in care legea dispune altfel sau cand partile solicita expres instantei ca judecata sa se faca numai pe baza actelor depuse la dosar.


12. Nemijlocirea in procesul civil

Probele se administreaza de catre instanta care judeca procesul, cu exceptia cazurilor in care legea stabileste altfel.


13. Publicitatea sedintelor de judecata conform CPC

Sedintele de judecata sunt publice, in afara de cazurile prevazute de lege.


14. Limba in care se desfasoara procesele civile

Procesul civil se desfasoara in limba romana.
Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor de judecata, in conditiile legii.

Cetatenii straini si apatrizii care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana au dreptul de a lua cunostinta de toate actele si lucrarile dosarului, de a vorbi in instanta si de a pune concluzii, prin traducator autorizat, daca legea nu prevede altfel.

Cererile si actele procedurale se intocmesc numai in limba romana.


15. Continuitatea in cadrul procesului civil

Codul de procedura civila prevede faptul ca un judecator investit cu solutionarea cauzei nu poate fi inlocuit pe durata procesului decat pentru motive temeinice, in conditiile legii.


16. Respectarea principiilor fundamentale va fi asigurata de catre Judecator, conform Codului de procedura civila

Judecatorul are indatorirea sa asigure respectarea si sa respecte el insusi principiile fundamentale ale procesului civil, sub sanctiunile prevazute de lege.


17. Ce spune Codul de procedura civila cu privire la incercarea de impacare a partilor

Judecatorul va recomanda partilor solutionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale.

Revine in sarcina judecatorului ca pe tot parcursul procesului, sa incerce impacarea partilor, oferindu-le indrumarile necesare, conform legii.


18. Care este rolul judecatorului in aflarea adevarului, conform CPC?

Judecatorul va respecta regulile de drept aplicabile in solutionarea litigiilor.

Judecatorul este obligat sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala
privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale.

Judecatorului ii revine obligatia de a cere partilor sa prezinte explicatii, oral sau in scris. Judecatorul trwebuie sa puna in dezbaterea partilor orice imprejurari de fapt sau de drept, chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau in intampinare, sa dispuna administrarea probelor pe care le considera necesare, precum si alte masuri prevazute de lege, chiar daca partile se impotrivesc.

Judecatorul poate  dispune introducerea in cauza a altor persoane, in conditiile legii. Persoanele astfel introduse in cauza vor avea posibilitatea, dupa caz, de a renunta la judecata sau la dreptul pretins, de a achiesa la pretentiile reclamantului ori de a pune capat procesului printr-o tranzactie.

Judecatorul da sau restabileste calificarea juridica a actelor si faptelor deduse judecatii, chiar daca partile le-au dat o alta denumire. In acest caz judecatorul este obligat sa puna in discutia partilor calificarea juridica exacta.

Judecatorul nu poate schimba denumirea sau temeiul juridic in cazul in care partile, in virtutea unui acord expres privind drepturi de care, potrivit legii, pot dispune, au stabilit calificarea juridica si motivele de drept asupra carora au inteles sa limiteze dezbaterile, daca astfel nu se incalca drepturile sau interesele legitime ale altora.

Judecatorul trebuie sa se pronunte asupra a tot ceea ce s-a cerut, fara insa a depasi limitele investirii, in afara de cazurile in care legea ar dispune altfel.

Ori de cate ori legea ii rezerva judecatorului puterea de apreciere sau ii cere sa tina seama de toate circumstantele cauzei, judecatorul va tine seama, intre altele, de principiile generale ale dreptului, de cerintele echitatii si de buna-credinta.


19. Ce prevede Codul de Procedura Civila cu privire la respectul cuvenit justitiei

Persoanele prezente la sedinta de judecata vor manifesta respectul cuvenit fata de instanta si nu vor tulbura buna desfasurare a sedintei de judecata.

Presedintele va veghea ca ordinea si solemnitatea sedintei sa fie respectate, putand lua in acest scop orice masura prevazuta de lege.





Maria Nicutar


de Maria Nicutar
Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR







 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 10 Septembrie 2015
Votati articolul "Principiile fundamentale ale procesului civil conform Codului de Procedura Civila 2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre codul de procedura civila 2015

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre ghid proces civil
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016