La 1 ianuarie 2024 va intra in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010.
Iata principalele 9 modificari aduse de acest act normativ:
1. Pensionarea anticipata
Persoanele vor avea posibilitatea sa se pensioneze pentru limita de varsta mai devreme de varsta standard de pensionare daca indeplinesc anumite conditii, intrucat in noua lege pensia anticipata (nepenalizata) se transforma in pensie pentru limita de varsta.
2. Cumularea pensiei cu salariul
Pensia anticipata va putea fi cumulata cu veniturile din salarii realizate in baza unui contract individual de munca, spre deosebire de situatia actuala in care pensionarii anticipat nu pot sa munceasca in baza unui contract individual de munca.
3. Pensia minima
4. Stagiu minim de cotizare
Stagiu minim de cotizare se constituie doar din perioadele in care s-a platit contributia de asigurari sociale. Perioadele asimilate nu intra in stagiu minim de cotizare.
5. Perioade noi care se iau in calcul la stabilirea pensiei
Perioada de masterat si doctorat va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
6. Comunicarea informatiilor privind pensionarea salariatilor
Noua lege prevede ca se vor comunica angajatorilor in format electronic informatii privind emiterea deciziei de pensionare, rezolvand astfel problema incetarii contractelor de munca in cazul pensiilor cu reducerea varstei de pensionare.
Atentie decizia de pensie se comunica la solicitarea angajatorului si nu din oficiu!
7. Asigurarea facultativa
Persoanele care doresc sa se asigure facultativ se vor putea asigura si retroactiv pe o perioada de 5 ani.
8. Prevederi privind persoanele invalide
Persoanele invalide pensionate, indiferent de gradul de invaliditate, vor putea sa desfasoare activitate conform capacitatii de munca diminuate.
9. Comunicarea documentelor catre Casa de pensii
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<