Procurorul-sef adjunct al DIICOT, Ioana Albani, a precizat sapatamana aceasta ca, potrivit studiilor, este mai probabil ca o persoana sa devina victima unei infractiuni informatice decat victima unei talharii.
"Studiile ne arata ca e mai probabil sa devii victima unei infractiuni informatice decat sa fii victima unei talharii sau unui furt. Criminalitatea informatica ataca viata de zi cu zi intr-un mod mai insidios. Nu este atat de evidenta, dar este prolifica, la fel ca oricare alta infractiune. Alte studii aratau ca banii proveniti din criminalitatea informatica depasesc cu mult banii obtinuti din traficul de droguri", a declarat Albani dupa Conferinta internationala axata pe criminalitatea informatica, organizata de Consiliul Europei cu sprijinul Administratiei Prezidentiale la Muzeul National Cotroceni, citata de Agerpres.
De asemenea, in opinia sa, sistemele de protectie sunt diferite, dar ca este nevoie de o educatie primara in domeniul informatic din copilarie, declarand totodata urmatoarele:
"Tinerii care pun pentru prima oara mana pe un calculator trebuie sa invete ca nu sunt singuri pe Internet si lucrurile pe care trebuie sa le protejeze au legatura cu viata lor personala. Protectia sistemelor informatice este precum protectia casei, in cele din urma. Simpla parcurgere a textelor referitoare la protectie nu este doar pentru ca trebuie facuta, ci ea trebuie si inteleasa, prin urmare as sfatui pe oricine sa nu dea click-click-click pe orice, ci efectiv sa citeasca si sa inteleaga".
CIrca 80 de oficiali de rang inalt din peste 20 de tari s-au intalnit la Bucuresti pentru o conferinta de trei zile organizata de Oficiul Consiliului Europei in domeniul criminalitatii informatice (C-PROC), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale a Romaniei, pentru a-si reinnoi si extinde angajamentul pentru Actiunea Globala impotriva criminalitatii informatice (Glacy), informeaza Agerpres.
Portal Codul Muncii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
"Aceste sapte tari prioritare ale proiectului Glacy - Mauritius, Maroc, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka, Filipine si Tonga — s-au angajat sa adopte Conventia de la Budapesta si am simtit ca este de datoria noastra sa-i ajutam sa o si implementeze in mod corect. Aceste tari au acum o legislatie mai puternica in domeniul criminalitatii informatice si au pregatit procurorii, judecatorii si politia si, mai mult decat atat, mai ales in domeniul formarii profesionale a judecatorilor, ei au reusit sa implementeze programele de training la nivel national", a declarat directorul Centrului pentru Infractiuni Cibernetice al Consiliului Europei, Alexander Seger, citat de aceeasi sursa.
Proiectul privind Actiunea Globala impotriva criminalitatii informatice a fost lansat in 2013 pentru a permite autoritatilor judiciare penale din intreaga lume sa se angajeze in cooperarea internationala in domeniul criminalitatii informatice si a probelor electronice pe baza Conventiei de la Budapesta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE