Un profesor din Bistrita-Nasaud a fost condamnat definitiv la inchisoare pentru ca si-a lovit elevii si a distrus catalogul clasei. Instanta a suspendat, totusi, executarea.
Vasile Maternik a fost profesor la Scoala Gimnaziala "Elena Grapini" si era cunoscut in comunitate drept un educator cu inclinatie spre violenta.
Judecatoria Nasaud l-a condamnat in iulie 2019 la pedeapsa de cate un an inchisoare pentru fiecare din cei doi elevi loviti si la 190 de zile-amenda pentru distrugere. S-a luat in calcul si o pedeapsa anterioara de 4 luni inchisoare a carei aplicare s-a amanat atunci. In final, i s-a dat 1 an 6 luni inchisoare, dar nu cu executare in penitenciar, ci cu suspendare sub supraveghere pe timp de 3 ani; i s-a interzis ca timp de 3 ani sa mai profeseze; timp de 100 zile trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii; trebuie sa plateasca fiecarui elev cate 2000 lei ca daune morale si 24 lei catre scoala ca daune materiale.
Inculpatul a fost nemultumit si a contestat sentinta. Ea insa a fost mentinuta, ieri, de Curtea de Apel Cluj. Astfel, pedeapsa a devenit definitiva.
Chiar daca profesorul a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare, acesta nu va mai putea profesa timp de 7 ani.
"Este vorba despre cazul de la Sant, din judetul Bistrita Nasaud care a stat la baza modificarii legii Educatiei nationale 1/ 2011 pe care am reusit sa o adopt in Parlament in 2020", a spus Cristina Iurisniti.
Aceasta spune ca legea a fost initiata chiar dupa acest scandal ce a dus la proteste in fata scolii pentru ca profesorul a vrut sa revina la catedra.
Legea votata de tot spectrul politic prevede ca nu pot ocupa o functie didactica persoanele condamnate penal definitiv pentru infractiuni contra persoanei savarsite cu intentie in imprejurari legate de exercitarea profesiei.
"Proiectul initial de lege a fost amendat, din pacate, de catre parlamentarii PSD in sensul restrangerii condamnarilor penale care fac imposibila angajarea in scoli si universitati la infractiuni impotriva persoanei, savarsite cu intentie, in exercitiul profesiunii. Coruptia, de pilda, nu face parte din ele. Nici plagiatul. Vom reveni asupra legii, acum cand exista o majoritate parlamentara care trebuie sa respecte transparenta si siguranta in actul educational din sistemul de invatamant romanesc!", a mai spus Iurisniti.