Judecatorul Cristi Danilet a publicat un mesaj cu privire la interventia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in educatia sexuala a elevilor.
Legea nr. 45/2020 a introdus obligativitatea ca elevii sa fie macar o data pe semestru informati cu privire la riscurile pe care le reprezinta contactul intim, iar BOR s-a opus vehement acestei masuri. Magistratul Cristi Danilet, fost membru CSM, a publicat un mesaj pe aceasta tema.
Legea nr. 45/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 287/2020 si poate fi consultata la finalul articolului.
"Am vazut ca BOR a criticat o lege deja publicata in M. Of. care prevede necesitatea orelor de educatie pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala, aprobata de Parlament.
Este de neacceptat ca BOR spune Parlamentului ce legi sa dea sau sa nu dea, ori care sunt bune sau nu sunt bune, ignorand separatia dintre Stat si Biserica consacrata in Europa in ultimii 250 de ani. Nu este pentru prima data cand BOR incearca sa impuna legi: reactii asemanatoare a mai avut cu prilejul abrogarii infractiunii privind relatiile intre persoane de acelasi sex acum 20 de ani, a infractiunii de prostitutie acum sase ani, sau la referendumul pentru casatorie de acum doi ani - toate decise, pana la urma, contrar pozitiei BOR.
Este curios ca BOR ignora ca elevii deja sunt invatati despre menstruatie, sarcina si ginecolog la orele de educatie pentru sanatate de la dirigentie care se tin de peste 30 de ani in Romania (iata aici programa https://oldsite.edu.ro/index.php/articles/20774), iar despre penis, vagin, reproducere, fat la orele de anatomie din ciclul gimnazial.
Este uimitor ca BOR nu vrea sa accepte ca azi copiii au acces cu un singur click la orice informatie, cele privind viata intima starnind o curiozitate maxima tocmai din cauza ca aceste aspecte sunt inca ascunse in multe familii.
Este revoltator ca BOR considera afectata inocenta copiilor care vor afla ca nu sunt adusi cu barza in familiile lor, dar nu este deloc ingrijorata cu privire la cei 1042 minori traficati, 654 minori folositi in filme si fotografii pornografice, 1551 minori abuzati sexual, 337 violatori minori la care fac referire statisticile oficiale ultimilor cinci ani.
Si nu pot sa nu ma intreb: Oare cat de inocenti crede BOR ca sunt cei 23 de copii care anul trecut si-au omorat parintii? Cat de inocenti mai sunt cei 39 de copii care anul trecut au fost violati de fratii lor? Cat de inocente crede BOR ca sunt cele 18.0000 de adolescente care au devenit mame anul trecut, din care nici macar jumatate nu au fost anterior macar o singura data la ginecolog?", este mesajul publicat de judecatorul Danilet pe o retea de socializare.
LEGE nr. 45 din 3 aprilie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Fise distractive pentru gradinita
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 46 alineatul (3), partea introductiva si litera i) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) Organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private cu atributii in domeniul sanatatii si in domeniul educatiei sunt obligate sa adopte, in conditiile legii, toate masurile necesare pentru:
(...)
i) derularea sistematica in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.
2. La articolul 46 alineatul (3), dupa litera i) se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:
j) derularea sistematica in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, de programe de educatie pentru sanatate, inclusiv pentru dezvoltarea capacitatilor psihoemotionale, a competentelor sociale si interpersonale.
3. La articolul 52 alineatul (1), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:
g) facilitarea accesului la programe de educatie pentru sanatate al tuturor elevilor inscrisi in invatamantul preuniversitar.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ION-MARCEL CIOLACU
p. PRESEDINTELE SENATULUI,
TITUS CORLATEAN
Bucuresti, 3 aprilie 2020.
Nr. 45.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE