Victimele ce depun o plangere penala pentru cazurile de violenta domestica pot solicita compensare financiara sau un avans sub forma de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.
Suma maxima a voucherului poate fi de 18.500 lei, in limita a 5 salarii de baza minime brute pe tara, calculat conform ultimei majorari, din 1 iulie 2024, anunta Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
Voucherul poate fi acordat intr-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii depuse.
Intr-un comunicat publicat de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati se arata ca persoanele care depun o plangere penala si sunt victime ale violentei domestice, pot solicita o cerere de compensare financiara sau o cerere cu un avans din compensatia financiara sub forma de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul in a carui circumscriptie domiciliaza victima si se solutioneaza de doi judecatori din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, constituite in fiecare tribunal.
Etapele procedurale de obtinere a compensatiei
Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Organizatiile Neguvernamentale desemnate la nivel national au obligatia de a consilia si de a indruma persoanele in nevoie, pentru a depune plangerea penala conform fiecarui caz de violenta domestica.
Pentru a solicita sprijinul ANES, cetatenii pot apela linia nationala telefonica gratuita, cu program non-stop 0800500333, dedicata victimelor violentei domestice, discriminarii pe criteriul de sex si traficului de persoane.
Institutiile mentionate trebuie sa informeze victimele despre posibilitatea acordarii de vouchere si sa ajute persoanele in nevoie sa completeze cererea de acordare a voucher-ului si referatul de estimare a cheltuielilor pentru nevoi urgente (aceste documente se regasesc in anexe).
Victima depune documentele in cadrul Comisiei din cadrul instantei de pe raza domiciliului. Victima poate fi asistata, dupa caz, de catre ANES/DGASPC/ONG in fata comisiei.
Instanta poate respinge sau admite cererea iar in cazul in care instanta pronunta Hotarare de admitere, se stabileste si cuantumul voucher-ului.
Hotararea se comunica victimei si Agentiei Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate(ANABI). ANABI instiinteaza ANES/DGASPC/ONG care a sprijinit victima.
ANES/DGASPC/ONG transmite catre Edenred Romania o solicitare cu datele de identitate ale victimei si cuantumul sumei cu care trebuie sa fie alimentat voucher-ul conform hotararii instantei. Edenred Romania trimite voucher-ul catre ANES/DGASPC/ONG iar persoana responsabila preda victimei voucher-ul pe baza de Proces-verbal. Procesul-verbal se comunica si catre Ministerul Justitiei pentru evidenta acordarii voucherelor.
Unde se depune plangerea penala?
Plangerea penala se depune la sectia de politie sau la parchetul competent, de la locul savarsirii infractiunii, de la locul in care a fost prins suspectul, de la locuinta suspectului sau de la locuinta victimei. Daca plangerea este adresata unui organ judiciar care nu are competenta, ea se va trimite organului competent, de catre politia sau parchetul la care a fost inregistrata initial.
Cum se depune si se formuleaza plangerea penala?
Plangerea se formuleaza in scris, iar in aceasta trebuie sa contina: numele, prenumele, codul numeric personal, descrierea faptei, indicarea faptuitorului si a datelor sale (daca sunt cunoscute) si dovezile existente.
Plangerea poate fi formulata si de o alta persoana in numele victimei, cu conditia de a anexa o imputernicire notariala.
Daca nu este posibila formularea plangerii in scris, se poate formula verbal, in fata politiei sau a parchetului, iar ea se va consemna intr-un proces-verbal. Nu este obligatoriu ca cererea sa fie depusa in limba romana.
Valoarea voucher-ului si termenul in care se acorda
Acest avans va fi acordat in limita unei sume echivalente cu 5 salarii de baza minime brute pe tara = 18.500 lei
*valoarea salariului de baza minim brut 3.700 de lei lunar, incepand cu 1 iulie 2024.
Suma se acorda intr-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.
Ce inseamna NEVOI URGENTE?
• Cheltuieli produse sau servicii de hrana;
• Cheltuieli necesare pentru cazare;
• Cheltuieli necesare pentru cazare transport;
• Cheltuieli necesare pentru medicamente, materiale sanitare;
• Cheltuieli necesare pentru materiale de igiena si de uz personal.
Institutii care pot acorda vouchere pentru victimele violentei domestice
• Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati(ANES);
• Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (detalii
AICI);
• Organizatii neguvernamentale (detalii
AICI).
Cine poate beneficia de acordarea voucherelor?
A. Victima care depune o plangere penala, trebuie sa fie o persoana asupra careia a fost savarsita:
- Tentativa la infractiunile de omor si omor calificat(art. 188 si 189 din Codul penal);
- Infractiune de vatamare corporala (art. 194 din Codul penal);
- Infractiune intentionata care a avut ca urmare vatamarea corporala a victimei, o infractiune de viol, act sexual cu un minor si agresiune sexuala (art. 218-220 din Codul penal);
- Infractiune de trafic de persoane si trafic de minori (210 si 211 din Codul penal).
SAU
B. Sotul, copiii si persoanele aflate in intretinerea persoanelor decedate prin savarsirea infractiunilor prevazute la lit.A).
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.