Intrebare: Am fost trimis in judecata prin rechizitoriu in fata unui tribunal judetean pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 12 alin. 2 litera a si art. 13 alin. 1 si 3 teza I din Legea nr. 678/2001 si art. 51 din Legea nr. 161/2003, respectiv infractiunile de trafic de minori si raspandirea sau transmiterea, procurarea de materiale pornografice cu minori prin sisteme informatice.
Ce pedepse sunt prevazute de legile in vigoare, ce probe trebuie sa administrez in circumstantiere si care este pedeapsa cea mai blanda pe care o pot obtine, avand in vedere ca recunosc faptele, nu am antecedente penale, sunt incadrat in munca si doresc sa nu fiu privat de libertate?
Raspuns: Pentru infractiunea prevazuta de art. 12 alin 2 litera a si art. 13 alin. 1 si 3 teza I din Legea nr. 678/2001 pedeapsa este cuprinsa intre 7 si 18 ani.
Pentru infractiunea prevazuta de art. 51 din Legea nr. 161/2003 pedeapsa este de la 3 la 12 ani.
Avand in vedere ca in faza de urmarire penala a recunoscut faptele, in temeiul art. 3201 alin. 1 si 7 din Codul de Procedura Penala, la primul termen de judecata, la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul declara personal ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul sesizare a instantei, solicita judecarea in baza probelor administrate in faza de urmarire penala si astfel va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege.
Tot la primul termen se vor depune dovada ca sunteti incadrat in munca si o caracterizare de la locul de munca, acte de stare civila din care rezulta ca aveti copii in intretinere si acordul scris al societatii la care lucrati, in sensul ca este de acord sa executati pedeapsa la locul de munca.
Cea mai mica pedeapsa pe care o puteti primi, avand in vedere ca faptele sunt grave, dar s-au depus probe in circumstantiere, este de 3 ani cu executarea pedepsei la locul de munca, conform art. 867 Cod Penal.
Nu se poate dispune o pedeapsa cu suspendarea executarii pentru ca este un concurs de infractiuni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<