Pe pagina Ministerului de Justitiei se afla in dezbatere publica Proiectul de hotarare a Guvernului privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea la Bucuresti, in perioada 19-21 octombrie 2016, a Conferintei la Nivel inalt a Platformei Uniunii Europene a Oficiilor de Recuperare a Creantelor provenite din Infractiuni
In temeiul dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul de hotarare a Guvernului privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea la Bucuresti, in perioada 19-21 octombrie 2016, a Conferintei la Nivel inalt a Platformei Uniunii Europene a Oficiilor de Recuperare a Creantelor provenite din Infractiuni.
Proiect de Hotarare | Anexa 1 | Anexa 2 |
Confiscarea veniturilor ilicite este considerata de mult timp ca o arma importanta in lupta impotriva criminalitatii organizate. Uniunea Europeana a subliniat in mod constant necesitatea de a priva infractorii de motivatia lor principala, si anume castigul financiar.
Decizia Consiliului 2007/845/JAI impune statelor membre sa infiinteze sau sa desemneze oficii nationale de recuperare a creantelor care sa promoveze, printr-o cooperare consolidata, cel mai rapid sistem posibil de identificare si urmarire a creantelor provenite din infractiuni la nivelul UE.
La data de 20 noiembrie 2008, Comisia a adoptat Comunicarea privind produsele provenite din activitati de criminalitate organizata: garantarea principiului potrivit caruia „criminalitatea nu aduce venituri", care propune zece prioritati strategice pentru a consolida lupta impotriva criminalitatii organizate. Totodata, se precizeaza faptul ca a lupta eficace impotriva criminalitatii inseamna atacarea punctelor celor mai vulnerabile ale infractorilor. Confiscarea si recuperarea produselor infractiunii vizeaza direct resursele acestora și fac parte din strategia financiara extinsa a UE privind criminalitatea.
De asemenea, comunicarea prevede initiative pentru o cooperare sporita intre oficiile de recuperare a creantelor și pentru noi instrumente legate de identificarea si urmarirea activelor. Aceasta propune ca oficiile de recuperare a creantelor sa se reuneasca in mod regulat in cadrul unei platforme informale pentru a asigura schimbul eficient de informatii, coordonarea și cooperarea.
Astfel, in 2009, Comisia a lansat o platforma informala a oficiilor de recuperare a creantelor (ARO), in scopul de a consolida cooperarea si coordonarea la nivelul UE, urmand a se reuni de doua ori pe an. Pana in prezent Comisia a organizat treisprezece reuniuni ale Platformei ARO și cinci Conferinte la nivel inalt.
Potrivit Notei de fundamentare, avand in vedere caracterul deosebit al acestui eveniment, in conformitate cu art. 4 alin. (5) al Ordonantei de Guvern nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se impune efectuarea de cheltuieli ocazionate de organizarea si desfasurarea in bune conditii a conferintei internationale, pe baza normativelor de cheltuieli propuse in anexele la prezentul proiect de hotarare.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
De asemenea, proiectul mentioneaza, cu titlu exemplificativ, categoriile de achizitii necesare organizarii evenimentelor, care includ efectuarea de cheltuieli detaliate conform anexei 2.
Astfel, prin adoptarea prezentului proiect de act normativ se asigura indeplinirea conditiilor financiar – bugetare pentru organizarea la Bucuresti, in perioada 19-21 octombrie 2016, a Conferintei la Nivel inalt a Platformei Uniunii Europene a Oficiilor de Recuperare a Creantelor provenite din Infractiuni.
Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris, pana la data de 19 august 2016, pe adresa Ministerului Justitiei, str. Apolodor nr. 17, sector 5, București, pe fax, la nr. 037 204 1060 sau la adresele de e-mail: anabi@just.ro și roxana.serbanoiu@just.ro.
Sursa: Just.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE