Executarea silita este ultima faza a procesului civil si implicit a procedurii contencioase de recuperare a creantelor restante de la debitorii rau platnici.
Executarea silita este reglementata in Cartea V din Codul de Procedura Civila.
Reprezinta o modalitate de constrangere a debitorului pentru indeplinirea obligatiilor impuse in sarcina sa printr-un titlu executoriu si pe care nu vrea sa si le indeplineasca de buna voie.
In mod obisnuit obligatiile stabilite printr-un titlu executoriu se indeplinesc de buna voie si doar in cazul refuzului debitorului de a-si indeplini voluntar obligatia se recurge la executare silita.
Pentru executarea silita se foloseste forta de constrangere a statului.
Executarea silita nu poate purta asupra persoanei debitorului, ci doar asupra bunurilor sale.
Vorbind de creantele restante, obligatia dispusa in sarcina creditorului este una de a da.
Partile
In faza de executare silita partile sunt:
* creditorul;
* debitorul;
* eventualii terti.
Creditorul este cel care declanseaza executarea silita, in temeiul titlului executoriu obtinut, in scopul valorificarii acestuia pentru obtinerea debitului restant. Creditorul poate fi unul singur sau pot fi mai multi in cadrul aceluiasi proces de executare.
Debitorul este cel executat silit pentru neindeplinirea de bunavoie a obligatiilor de plata. Poate exista un singur debitor sau o pluralitate de debitori ai aceluiasi creditor.
Tertii nu sunt o parte obligatorie a procesului executional. Sunt terti cei care invoca un drept asupra unui bun mobil sau imobil al debitorului executat silit sau tertul poprit care apare doar in situatia executarii silite prin poprire asupra veniturilor periodice ale debitorului sau in cazul decontarii bancare.
Partile au aceleasi drepturi de reprezentare in faza de executare silita pe care le-au avut si in faza actiunii procesului civil. In masura in care considera oportun, pot fi asistate sau reprezentate de avocati sau alti mandatari.
De asemenea, pot formula cereri, aparari, cai de atac prevazute de lege pentru aceasta etapa a procesului civil.
Partile au dreptul de a fi instiintati despre inceperea executarii, precum si cu privire la savarsirea principalelor acte procedurale ce marcheaza desfasurarea ei, dreptul ca declaratiile lor sa fie consemnate in actele incheiate de organele de executare si dreptul de a cunoaste toate actele dosarului executional. Partile pot solicita copii dupa acestea, copii care li se vor elibera in 5 zile de la solicitare.
Creditorul si debitorul pot conveni in faza de executare silita ca executarea sa se poarte doar asupra unor anumite bunuri ale debitorului sau, sa se faca printr-o anumita modalitate, bineinteles cu respectarea dispozitiilor legale privitoare la bunurile insesizabile.
Creditorul are obligatia de a avansa sumele necesare efectuarii unui act de procedura a carui efectuare o solicita, daca acesta nu trebuie efectuat din oficiu.
Este important de retinut faptul ca in cazul pluralitatii de debitori obligati in solidar, creditorul poate opta pentru executarea oricaruia dintre ei. Bineinteles ca creditorul isi va alege debitorul cu cele mai mari venituri sau cele mai valoroase bunuri in scopul obtinerii cu rapiditate a creantelor sale.