Guvernul a adoptat proiectele de lege pentru punerea in aplicare a Codului Civil si a Codului Penal, a anuntat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, cele doua proiecte urmeaza sa fie inaintate Parlamentului, pentru adoptare. "Proiectele prevad si data intrarii in vigoare. Aceasta este 1 octombrie ", a declarat Predoiu
Cele doua proiecte urmeaza sa fie inaintate Parlamentului, pentru adoptare.
Pe 21 iunie, Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru aplicarea Codului Penal, iar pe 2 iulie, proiectul de lege pentru aplicarea Codului Civil, dupa ce cele doua coduri fusesera adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, in iunie 2009.
Potrivit expunerii de motive, proiectul legii de aplicare a Codului Penal urmareste crearea unui cadru legal penal unitar, prin abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Codului Penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale, precum si prin adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod Penal.
Proiectul vizeaza si actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului Penal facute de textele din legislatia speciala, precum si dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul.
Respectarea principiului minimei interventii, care guverneaza legislatia penala a oricarui stat, de drept impune recurgerea la mecanismul penal de protectie doar in situatiile in care protectia oferita de reglementarile altor ramuri de drept este insuficienta, se mai arata in expunerea de motive a proiectului legii de aplicare a Codului Penal.
La randul sau, pentru armonizarea legislatiei cu Codul Civil, proiectul legii de aplicare a acestuia urmareste, in primul rand, instituirea dispozitiilor tranzitorii care sa realizeze trecerea de la vechea la noua reglementare. Astfel, proiectul consacra principiile general recunoscute ale dreptului tranzitoriu, neretroactivitatea legii noi si aplicarea imediata a legii noi, se mentioneaza in expunerea de motive la proiectul legii de aplicare a Codului Civil.
Proiectul vizeaza si asigurarea compatibilitatii noului Cod Civil cu celelalte legi in vigoare. In acest sens, textul initiaza compatibilizarea legislatiei in vigoare cu prevederile noului Cod Civil, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare ale normelor primare, urmand ca, in aplicarea acestora, institutiile competente sa initieze, daca este cazul, legislatie secundara.
Totodata, proiectul de lege are in vedere corelarea dispozitiilor noului Cod Civil, intre ele, dar si intre acestea si prevederile noului Cod de Procedura Civila.
Fise distractive pentru gradinita
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In urma analizei normelor noului Cod Civil, prin raportare la celelalte dispozitii ale acestuia si la legislatia ce va fi afectata de intrarea sa in vigoare, au fost identificate necorelari sau erori in textul Codului.
"Acestea ar fi de natura sa influenteze negativ aplicarea sa unitara, sistematica", se atrage atentia in expunerea de motive la proiectul legii de aplicare a Codului Civil.
Totodata, analiza legislatiei in vigoare relevante a evidentiat necesitatea codificarii anumitor norme de drept comun din legile speciale, legi ce urmeaza a fi abrogate integral.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri