Ministrul in exercitiu al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, joi, ca toti ministrii cu responsabilitati in domeniul fondurilor europene au vrut sa accelereze procesul, insa nu s-a putut, 'pentru ca undeva in aparat ceva se opreste', 'nefiind neaparat coruptie intotdeauna, ci si delasare si dezinteres'.
El a sustinut ca nu este niciun dubiu, cel putin in ceea ce il priveste, ca toate guvernele care s-au succedat si toti ministri care au avut responsabilitati in acest domeniu au incercat si au vrut sa accelereze acest proces, "si totusi nu se poate".
"De ce? Pentru ca undeva, in aparat, ceva se opreste. Şi nu e neaparat coruptie intotdeauna. Este si delasare, este si dezinteres, este poate inconstienta faptului ca acest domeniul al fondurilor comunitare este unul crucial pentru Romania, nu numai din punct de vedere simbolic, dar si din punct de vedere general-politic. Comisia Europeana si statele europene privesc la ce se intampla cu fondurile comunitare si ele inteleg ca daca acestea nu sunt absorbite, decalajul dintre Romania si alte state membre creste in loc sa se apropie. Dubiile in legatura cu capacitatea Romaniei de a-si asuma in viitor fara rezerve si erori parcursul european cresc insa cand ai un partener care vezi ca alearga din ce in ce mai incet incepi sa-ti pui problema de ce mai esti partener cu el si noi nu trebuie sa ajungem in aceasta situatie ", a afirmat Predoiu, la conferinta "Tranparenta si mediul de afaceri", organizata de Camera de Comert Romano-Germana si Ambasada Germaniei.
El a aratat ca administratia reprezinta una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta statul roman.
"Daca administratia este functionala si bazata pe integritate, atunci nu o sa avem coruptie in societate. (...) As putea spune ca in acest moment modul in care functioneaza administratia, si ma refer la administratia de mijloc, locala, este un adevarat obstacol in dezvoltarea Romaniei", a spus Predoiu.
Ministrul a precizat ca legislatia din Romania este in general in linie cu acquis-ul comunitar, insa mai sunt probleme, dand exemplu legislatia din domeniul pietei de capital, care este gandita si adoptata la nivelul anilor '90, cu nivel de transparenta corespunzator acelor ani.
El a sustinut ca exista situatii de monopol, situatii in care operatorii de pe piata de capital platesc servicii la preturi incredibile, taxe catre CNVM care sunt incomparabil mai mari cu ceea ce se percepe in alte state, acest lucru reprezentand una dintre cauzele pentru care piata de capital din Romania nu este suficient de dezvoltata.
In opinia lui Predoiu, cadrul legislativ consacrat acestui domeniu trebuie urgent revazut, iar in alte domenii, precum cele ale energiei, trebuie facute eforturi pentru modernizarea legislatiei in privinta transparentizarii.
"Sau domeniul falimentului, unde de-a lungul timpul s-a construit o legislatie integrata, coerenta, dar preponderent orientata spre interesul breslei, in interesul lichidatorilor si aparent in interesul creditorilor. (...) Ca un cunoscator a ceea ce se intampla in Parlament, pot sa spun ca, in fapt, obiectivul central in multe parti din aceasta legislatie este ranforsarea pozitiei practicienilor in reorganizare si lichidare. Nimeni nu spune ca aceasta profesie nu trebuie sa se dezvolte, dar nu putem sa ne permitem sa facem legi sau sa promovam o practica a falimentului doar in folosul breslei", a aratat Predoiu. AGERPRES