La Camera Deputatilor se afla in acest moment in dezbatere un proiect care ar putea sa modifice in mod drastic legea avocaturii.
Proiectul a trecut deja de Senat si primit si votul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.
Daca se finalizeaza cu toate voturile necesare, procurorii nu vor mai avea voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sunet, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile ce apartin avocatilor.
Comisia Juridica din Camera Deputatilor a introdus o modificare la acest proiect de lege, masura care prevede faptul ca avocatii trebuie anuntati de judecatori de indata ce impotriva lor s-a dispus masura interceptarii.
Conform amendamentului, "Raportul dintre avocat si persoana pe care o asista sau o reprezinta nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decat daca exista date ca avocatul savarseste ori pregateste savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute in art. 139 alin. (2) C.pr.pen."
Mai mult, conform amendamentului, in situatia in care pe parcursul sau dupa executarea masurii rezulta ca activitatile de supraveghere tehnica au vizat si raporturile dintre avocat si suspectul ori inculpatul pe care acesta il apara, probele obtinute nu pot fi folosite in cadrul niciunui proces penal, urmand a fi distruse, de indata de catre procuror.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
"Judecatorul care a dispus masura este informat, de indata, de catre procuror. Judecatorul dispune informarea, de indata, a avocatului.", se precizeaza in cadrul amendamentului.
In cazul in care aceste modificari ar fi aduse la legea avocaturii, s-ar putea ajunge la nulitatea unor probe care se afla deja in administrare in dosarele DNA, aflate in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata, explicau anul trecut reprezentanti ai DNA la solicitarea HotNews.ro.
Un amendament depus la acest proiect de lege prevede faptul ca avocatii nu raspund in situatia in care nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei insa au obligatia de a o face atunci cand apar cazuri de infractiuni cu violenta sau cu terorism.
In situatia in care prezentul proiect de lege va trece de Camera Deputatilor, mai trebuie promulgat de Presedintele Iohannis si apoi publicat in Monitorul Oficial.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE