"Asimilarea" profesiilor liberale juridice in dezacord cu opinia publica!
In urma editorialelor si materialelor pe care le-am discutat impreuna cu dvs. ori le-ati putut citi prin intermediul portalului www.e-juridic.ro s-a putut observa un accent mare pus pe tema modificarii legii avocaturii. Cele mai importante aspecte pe care le-a adus in discutie prezenta lege sunt legate de faptul ca imputernicirea avocatiala este un act autentic, avocatura se va practica pe baza de licenta temporara - 3 ani, de asemenea despre avocatura ilegala, societatea profesionala cu raspundere limitata, faptul ca primirea in profesie se va face numai cu examen si nu in cele din urma despre examenul de definitivat ce se va organiza la nivel national.
Multumim pe aceasta cale, inca odata, tuturor acelora dintre dvs. care ati decis sa va faceti cunoscuta opinia in cadrul forumului juridic sau ne-ati transmis mesaje pe adresa redactiei: infojuridic@rs.ro .
In editorialul de astazi va aduc in atentie una dintre aceste opinii primite de la o cititoare pe casuta de e-mail a Redactiei, opinie ce ne-a atras atentia si noua in mod deosebit.
" Pretentia exprimata in articol de a fi asimilati consilierii juridici avocatilor este nejustificata. Asistam la un asalt inadmisibil fata de ceea ce s-ar numi Institutia Avocaturii, daca ea ar mai exista.
Nicoale Cerveni, fostul decan al Baroului Bucuresti, se lauda ca a adus "libertate" in ceea ce priveste intrarea in aceasta profesie. Are dreptate din pacate. In avocatura au intrat de la profesorii universitari, diplomati, la politai si buticarese. Aceasta institutie este dizolvata, distrusa. In Bucuresti sunt peste 10.000 de avocati.
Deci in primul rand nu exista o grila, prestanta si criterii de intrare in profesie, asta prin "grija" unor capete luminate, ce practic au distrus aceasta profesie si tinuta ei. Pretentia consilierilor juridici de a fi "asimilati" este la fel de aberanta ca si pretentia - de exemplu - a avocatilor de a fi "asimilati" notarilor, procurorilor, judecatorilor. Adica pretentia de a trece dintr-o barca in alta, dupa bunul plac, fara examene. Notarii si-au facut o lege mergand pana acolo incat sa fie "asimilati" cu magistratii, nu stie nimeni ce posturi sunt, unde si cine le invarte, numai in avocatura intra si ultima benzinareasa!
S-au inventat niste examene de intrare, niste "conditii" si fel de fel, insa zadarnic: un avocat pregatit si onest, moare de foame fata de fosgaiala de avocati care intra -
fiul nu stiu carui magistrat de la fosta Curte Suprema, al nu stiu carui procuror, profesor, poet sau cantareata, venind cu alaiul si cu mercedesul sa faca avocatura INALTA!!
Am fost magistrat si apoi consilier juridic 15 ani si totusi am dat examen sa intru in avocatura. In cei 15 ani, pur si simplu m-am descalificat si de aceea pretentia "asimilarii" dintr-o profesie in alta este aberanta. Fata de ceea ce este acum in avocatura, consilierii stau bine cum stau, un consilier poate lua pe nimic - pentru ca el face mai mult administrativ si desigur posibil si instante - mai mult decat ia un avocat bun, dar care moare de foame. Dar daca unor consilieri juridici care nu au ce face si amesteca lucrurile - a se citi profesiile - le trebuie titlu, atunci ar fi o explicatie, insa pana la materializare imi exprim clar opinia impotriva "asimilarii".
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Limba si literatura romana - Teste rezolvate pentru clasa a V-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Precizez inca odata ca stimez profesia de consilier juridic ca si pe aceea de avocat si tocmai de aceea pot spune ca si in aceasta - ca si in avocatura - trebuie daruire, carte si etica. Vazand cate contracte s-au facut si prin care Romania a fost spoliata si scoasa la mezat - ma intreb insa pe unde sunt consilierii juridici care au avizat asemenea contracte - pe unde sunt? Candva, un consilier juridic tremura ca i s-a prescris executarea unui debit infim, pentru ca i se imputa lui pentru neverificarea contului debitori. Azi toate resursele, toata economia Romaniei, toata "privatizarea" au fost contractate pe baza unor conventii care - daca ar fi cercetate - s-ar vedea in ce mod au fost facute si "avizate" pentru legalitate. Ma intreb - unde era juristul din ultima primarie pana la Presedintia Romaniei? Unde era, unde erau juristii competenti si cu sira spinarii? Probabil ca si in aceasta profesie intra tot felul de specimene!
Poate ar trebui sa faceti in mod constructiv, lasand teoria de-o parte - o discutie, dezbatere, instruire pe tema "Cum poate fi Romania scoasa la lumina prin anularea contractelor ilegale" - aici Juristul ar avea un rol maret! Daca el nu poate, pentru ca si-ar ataca propriul stapan si si-ar intinde coloana vertebrala, atunci cine sa o faca? Este evident ca stapanul nu ar angaja niciodata un avocat impotriva propriilor interese.
Intervine intrebarea retorica: cui slujesc avocatii si juristii - deopotriva?
Am vazut in Romania o actiune comuna vizand inlaturarea ilegalitatilor atat de mult comise? Am vazut capete valoroase dintr-o parte si alta unindu-se pentru a remedia situatia? Nu, n-am vazut un JURIST solicitand nulitatea absoluta in instanta a unui contract - de pilda cu OMV-UL! Daca nu vedem lucrurile in profunzime, vom ramane mereu la nivelul minciunii si al dezastrului.
In definitiv,"asimilirea asta" este ceruta pentru a-si trece unii timpul aratand ca sunt pe "baricade" in lupta pentru "drepturi". Leoveanu Ileana"
Doriti sa adaugati un comentariu la aceasta opinie? CLIC AICI
Ilinca Banu
Consilier juridic - Administrator
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri