Punct de vedere cu privire la regimul TVA aplicabil onorariilor incasate de catre avocatii care sunt inregistrati ca platitori de TVA, in baza Protocolului privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar a serviciilor de asistenta judiciara si/ sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala, semnat la 06 Iunie 2015 de UNBR si Ministerul Justitiei ("Protocolul").
Analiza se va limita la modul in care onorariile stabilite de Protocol si incasate de avocatii platitori de TVA se raporteaza la prevederile Codului Fiscal 2003 (Legea 571 din decembrie 2003, modificata si completata, aplicabila in perioada iunie 2015 - decembrie 2015) si ale Codului Fiscal 2016 (Legea 227/2015 aplicabila incepand cu data de 01 ianuarie 2016). Demersul analitic are in vedere exclusiv cuprinsul Protocolului in forma publicata pe pagina web www.unbr.ro si nu se raporteaza la eventualele documente, corespondente, discutii ce au precedat semnarea acestuia.
Prevederile fiscale, in vigoare in perioada iunie 2015 - iulie 2016, determina aplicarea urmatorului regim TVA in situatiile in care documentele nu cuprind mentiuni referitoare la TVA:
Daca se face dovada ca TVA nu a fost inclus in pretul agreat, atat inainte de 1 Ianuarie 2016, cat si dupa, cuantumul TVA va fi determinat prin aplicarea procentelor de 24%, respectiv 20% la onorariile incasate conform Protocolului. Aceste sume vor fi datorate bugetului de stat de catre avocatii platitori, dar vor putea fi eventual recuperate de la Ministerul Justitiei, care are calitatea de beneficiar.
Daca se face dovada ca TVA a fost inclus in onorariile agreate, cuantum TVA va fi determinat prin aplicarea procedeului sutei marite: TVA =(0.2 x Onorariu)/1,2 pentru 2016 si TVA=(0,24 x Onorariu)/1,24 pentru iunie 2015 - decembrie 2015.
Daca nu se poate face nicio dovada a includerii, se va verifica daca TVA-ul poate fi recuperat de catre avocatii platitori de la Ministerul Justitiei.
Daca se poate recupera, se va aplica regimul de la litera a) de mai sus,
Daca nu se poate recupera, se va aplica regimul de la litera b),
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pentru a beneficia de aplicarea procedeului sutei marite, avocatii care nu doresc sa recupereze TVA de la Ministerul Justitiei au dreptul de a depune o declaratie de proprie raspundere ca prestatorul nu are posibilitatea de a recupera TVA-ul de la beneficiar.
Avand in vedere ca problematica recuperarii TVA este strans legata de cea a includerii sau nu a TVA in cuantumul onorariilor agreate, poate fi analizata oportunitatea initierii demersurilor necesare recuperarii sumelor de la Ministerul Justitiei, demersuri ce vor clarifica ambele intrebari.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri