Noul Cod Civil aduce modificari consistente in ceea ce priveste relatia chirias - proprietar. Conform acestuia, un chirias nu poate renunta la contract fara un preaviz de minimun 60 de zile.
“In cazul inchirierii de imobile, daca in contractul semnat intre parti nu s-a stabilit o durata anume, chiriasul poate pleca din respectivul loc numai dupa un termen de preaviz, care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei”, explica avocatul Cristian Ene.
Noua legislatie ii protejeaza astfel pe proprietarii care, nu de putine ori, se trezeau dupa o buna perioada de timp ca persoana careia ii inchiriasera casa a plecat deja si, in plus, a lasat si o multime de datorii neplatite.
Proprietarii sunt mai bine protejati
“Chiriasul poate denunta unilateral contractul de chirie, prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de 60 de zile, daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mare de o luna. Daca intervalul este mai mic de o luna, preavizul este de 15 zile. In situatia in care perioada de inchiriere a imobilului este determinata, chiriasul este obligat sa respecte un termen de preaviz de cel putin 60 de zile inainte de a renunta la contract”, sustine avocatul Cristian Ene.
Gasesti ceva pe strada? Primesti recompensa
In cazul in care o persoana restituie un bun proprietarului, acesta este obligat sa plateasca gasitorului o recompensa de 10% din valoarea obiectului. Noua legislatie mai spune ca, in masura in care proprietarul a facut o oferta publica de recompensa, gasitorul poate sa aleaga intre ceea ce i se ofera si ceea ce ar trebui legal sa primeasca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<