Noul Cod Civil aduce modificari consistente in ceea ce priveste relatia chirias - proprietar. Conform acestuia, un chirias nu poate renunta la contract fara un preaviz de minimun 60 de zile.
“In cazul inchirierii de imobile, daca in contractul semnat intre parti nu s-a stabilit o durata anume, chiriasul poate pleca din respectivul loc numai dupa un termen de preaviz, care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei”, explica avocatul Cristian Ene.
Noua legislatie ii protejeaza astfel pe proprietarii care, nu de putine ori, se trezeau dupa o buna perioada de timp ca persoana careia ii inchiriasera casa a plecat deja si, in plus, a lasat si o multime de datorii neplatite.
Proprietarii sunt mai bine protejati
“Chiriasul poate denunta unilateral contractul de chirie, prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de 60 de zile, daca intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mare de o luna. Daca intervalul este mai mic de o luna, preavizul este de 15 zile. In situatia in care perioada de inchiriere a imobilului este determinata, chiriasul este obligat sa respecte un termen de preaviz de cel putin 60 de zile inainte de a renunta la contract”, sustine avocatul Cristian Ene.
Gasesti ceva pe strada? Primesti recompensa
In cazul in care o persoana restituie un bun proprietarului, acesta este obligat sa plateasca gasitorului o recompensa de 10% din valoarea obiectului. Noua legislatie mai spune ca, in masura in care proprietarul a facut o oferta publica de recompensa, gasitorul poate sa aleaga intre ceea ce i se ofera si ceea ce ar trebui legal sa primeasca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate care isi desfasoara activitatea in domeniul transporturi si care are incheiate contracte pentru lucrari a caror executare depinde de conditiile meteo transporturi agregate pentru pietruire si asfaltare drumuri are perioade in care salariatii lucreaza mai putin decat norma de lucru; de exemplu, in luna noiembrie un salariat a lucrat 128 ore in loc de 168. Societatea a cazut de comun acord cu salariatii sa fie platite salariile integral in luna respectiva, cu conditia ca acestia sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care un angajat opteaza pentru inrolare ca soldat rezervist pe o perioada de 10 zile, se transmite suspendarea in Revisal? cu ce articol? Angajatorul are vreo obligatie de plata pe perioada aceasta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<