Consiliul de mediere publica in Monitorul Oficial 657 din 25 octombrie 2013, Hotararea nr. 4.346 din 1 septembrie 2013.
Prin aceasta hotarare este modificat Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului de mediere, asa cum a fost aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007
Asadar, in temeiul art. 17 alin. (2) si al art. 71 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare,
Consiliul de mediere adopta hotararea nr. 4.346 din 1 septembrie 2013.
Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 27 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, modifica in dreptul mandatului membrilor Consiliului.
Este precizat ca mandatul membrilor Consiliului este de 4 ani si incepe la data preluarii acestuia in conditiile alin. (4). Preluarea mandatului se finalizeaza prin semnarea documentelor de catre fiecare membru al Consiliului, prin care acestia fac dovada ca au luat cunostinta de si se angajeaza sa respecte Codul de etica al membrilor Consiliului de mediere si Regulamentul privind Normele de organizare a Consiliului de mediere pentru prelucrarea datelor cu caracter personal in conformitate cu legislatia in vigoare si reglementarile in domeniul medierii, prevazute in anexele nr. 9 si 10."
Lucrarile Consiliului sunt pregatite de o comisie cu activitate permanenta, denumita in continuare Comisia permanenta, formata din 5 membri desemnati de Consiliu dintre membrii sai pentru o perioada de 2 ani. Presedintele si vicepresedintele sunt membri de drept ai Comisiei permanente.
Hotararea este semnata de catre Presedintele Consiliului de mediere, Dorin Valeriu Badulescu
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<