Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 16 si 17 noiembrie 2017, a noua persoane, cu privire la savarsirea unor infractiuni de: constituirea unui grup infractional organizat, santaj, inselaciune si evaziune fiscala.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2017, cei noua inculpati au constituit un grup infractional in scopul comiterii unor infractiuni de inselaciune si santaj.
Concret, membrii grupului care actionau pe raza judetului Constanta, inclusiv municipiul Constanta, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de varsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante in care ofereau servicii de reparatii la acoperisurile imobilelor.
Ca urmare a publicitatii create, membrii gruparii erau contactati telefonic de victime care, crezand ca discuta cu reprezentantii unor societati comerciale serioase, solicitau intalniri/negocieri pentru realizarea unor lucrarii de reparatii la acoperisurile imobilelor.
Ulterior, la momentul incheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din pret, iar in aceeasi zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrarile de reparatie/inlocuire/construire a acoperisului.
Dupa decopertarea acoperisului, in special atunci cand se aduceau materiale de constructii la locuintele victimelor, membrii gruparii solicitau plata unor sume considerabil mai mari decat cele convenite initial, cu titlu de transe din pret. Pentru a justifica diferentele de valoare intre sumele convenite initial si cele solicitate dupa decopertarea acoperisurilor, membrii gruparii le explicau victimelor ca pretul convenit initial si consemnat in contract nu includea si accesoriile sau ca suprafata construita a fost mai mare etc.
Prin aceasta metoda, pretul solicitat pentru finalizarea lucrarilor devenea excesiv de mare in raport cu cel initial convenit.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In mod firesc, beneficiarii lucrarilor refuzau sa plateasca aceste sume, moment in care intrau in rol acei membri ai gruparii (se prezentau sub calitati false de patroni ai unor firme) care aveau sarcina de a intimida victimele si de a le determina, prin amenintari directe sau voalate, fie cu acte de violenta, fie cu lasarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperisuri, sa plateasca banii ceruti.
in cele din urma, sub presiunea amenintarilor primite, victimele, a caror numar este estimat a fi de ordinul zecilor, acceptau sa plateasca sumele solicitate (care se ridicau in unele cazuri si la 23.000 euro). Pentru obtinerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori sa faca imprumuturi la banca sau la diverse cunostinte.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. La data de 17 noiembrie 2017, cei 9 inculpati sunt prezentati Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiterilor de politie din cadrul Politiei Municipiului Constanta – Biroul de Investigatii Criminale.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri