Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Justitiei, Lidia Barac, a participat in perioada 18-19 iulie 2011, la reuniunea informala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, ce a avut loc la Sopot (Polonia). Reuniunea marcheaza preluarea de catre Polonia a presedintiei Consiliului UE pentru urmatoarele sase luni.
Discutiile ministrilor de Justitie din Statele Membre s-au concentrat asupra a doua subiecte de actualitate, extrem de importante pentru cetatenii europeni: viitorul dreptului european al contractelor si cadrul european privind protectia victimelor infractiunilor.
Referitor la primul subiect al intalnirii, Presedintia poloneza a lansat in discutie o tema generala care preocupa toate Statele Membre si anume necesitatea consolidarii pozitiei consumatorului in cadrul Pietei Interne, din perspectiva facilitarii tranzactiilor transfrontaliere prin intermediul unui instrument legislativ, la nivelul UE, care sa instituie un regim juridic unitar, menit sa atenueze efectele regimurilor juridice diferite ale sistemelor nationale in materie contractuala si sa reduca costurile de conformare juridica pentru intrarea pe pietele altor State Membre, care se pot dovedi prohibitive, in special pentru IMM-uri.
Romania a sustinut necesitatea adoptarii unui instrument european care sa instituie un regim juridic optional (partile contractuale avand posibilitatea sa aleaga intre aplicarea regimului national sau a celui european), circumscris in primul rand contractelor transfrontaliere, fara a face distinctie intre tipurile de contracte. Astfel s-ar crea un regim juridic unitar, aplicabil tuturor contractelor transfrontaliere, incheiate in forma clasica sau on-line.
Referitor la propunerile de actiuni privind protectia victimelor infractiunilor, demnitarul roman a precizat ca Romania, in calitate de stat co-initiator al propunerii de Directiva privind instituirea Ordinului European de Protectie, sustine asigurarea unei protectii efective si integrale a victimelor la nivel european. Propunerea Presedintiei, de finalizare a negocierilor pe marginea Directivei privind Ordinul European de Protectie care sa ofere cadrul de referinta pentru dezbaterile referitoare la Regulamentul privind recunoasterea reciproca a masurilor de protectie in materie civila, este de natura a dinamiza si celeriza negocierile. Mai mult, grija pentru echilibru intre drepturile autorului faptei si drepturile victimei trebuie sa caracterizeze negocierile in cadrul ambelor instrumente europene, in contextul general al respectarii drepturilor fundamentale pe tot parcursul procesului penal.
ELEMENTE DE BACKGROUND
Ideea armonizarii legislatiei civile a Statelor Membre a fost formulata pentru prima data in concluziile Consiliului European de la Tampere, iar ideea elaborarii unui cadru comun de referinta in materia dreptului contractelor o regasim in Programul Haga, adoptat in noiembrie 2004.
In Programul Stockholm adoptat in decembrie 2009, instituirea Cadrului Comun de referinta este mentionata ca o prioritate a Spatiului de Justitie, Libertate si Securitate.
In iulie 2010 Comisia Europeana a prezentat Cartea verde privind optiunile de politica din perspectiva unui drept european al contractelor.
Noul instrument ar urma sa furnizeze reguli suple, simple, clare, transparente, usor de accesat si sa permita alegerea regimului juridic aplicabil contractelor legale transfrontaliere de catre partile contractante.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<