Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reziliere contract inchiriere in instanta

Reziliere contract inchiriere in instanta
Cand partile semnatare nu se inteleg, apare posibilitatea ca rezilierea contractului de inchiriere sa fie facuta in instanta. Iata un astfel de exemplu recent oferit de Judecatoria Braile prin Hotararea nr. 2732/2021.

Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 17.05.2021, fiind consemnate in incheierea de sedinta intocmita la acea data ce face parte din prezenta hotarare, cand instanta, avand nevoie de timp pentru studierea actelor si lucrarilor dosarului, a amanat pronuntarea pentru data de 31.05.2021.

Potrivit contractului incheiat, paratii s-au obligat sa plateasca contravaloarea chiriei in primele 10 zile ale lunii, pentru luna anterioara, in caz contrar urmand a fi calculate penalitati de intarziere.

Paratii nu si-au indeplinit aceasta obligatie, astfel incat au acumulat un debit de 922, 02 lei reprezentand: contravaloare chirie restanta in cuantum de 895,16 lei si 26,86 lei, majorari de intarziere aferente perioadei iunie – decembrie 2020.

In drept, au fost invocate dispozitiile art. 1796, art. 1817, art. 1830, art. 1831, art. 1832 C.Civ.

Reziliere contract inchiriere in instanta - informatii din dosar

In fapt, reclamanta si paratul B_____________ B_____ B_________ au incheiat contractul de inchiriere nr. _____/10.06.2019 (f.7-8), avand ca obiect folosinta a imobilului situat in Mun. B_____, _________________________. 323, ____________________________.

Potrivit fisei locative atasata la fila 9, in imobil locuiesc paratul, sotia acestuia, C_____________ C______ si fiul lor, D_____________ D____ D_____.

Termenul inchirierii a fost stabilit pentru o durata de 5 ani, incepand cu data de 13.05.2019 si pana la data de 12.05.2024, iar cuantumul chiriei a fost stabilit la suma de 127, 88 lei, datorata incepand cu 13.05.2019, chirie ce urma a fi achitata pana la data de 10 a fiecarei luni pentru luna precedenta.

Vezi si: Chiriasul nu poate fi evacuat pentru neplata chiriei

Potrivit dispozitiilor contractuale, locatorul s-a obligat sa achite chiria, iar neplata la termen a chiriei atrage penalitati de intarziere calculate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare referitoare la plata obligatiilor bugetare, calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi care urmeaza celei in care suma a devenit exigibila. Totodata, partile au prevazut posibilitatea rezilierii, la cererea locatorului, atunci cand chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutive.

In drept, in privinta aplicarii in timp a legii civile, instanta constata ca prezenta cauza este guvernata de dispozitiile Codului Civil actual, avand in vedere dispozitiile art.6 alin.2 C.Civ. si data incheierii contractul de inchiriere nr. _____/10.06.2019.

Instanta retine ca potrivit dispozitiilor art. 1270 alin.1 Cod Civil: „Contractul valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante.”, astfel incat prin aceasta dispozitie legala se instituie forta obligatorie a contractului intre partile contractante, conform principiului de drept pacta sunt servanda.

Potrivit art. 1796 lit. b) Cod Civil, locatarul trebuie sa plateasca chiria in cuantumul si la termenul stabilite prin contract.

Instanta retine ca in cazul in care o parte a unui contract nu isi indeplineste obligatiile ce izvorasc din acesta, atunci cealalta parte are dreptul sa recupereze prejudiciul cauzat de neexecutarea culpabila a contractului.

Ca urmare, instanta retine ca reclamanta a facut dovada creantei sale, iar paratii nu au dovedit executarea obligatiei corelative, respectiv aceea de plata a chiriei.

Reclamanta a dovedit existenta obligatiei asumata contractual de catre parati, revenind acestora sarcina de a proba executarea obligatiei, fata de faptul ca odata dovedita existenta unei obligatii se naste o prezumtie relativa cu privire la neexecutarea culpabila a obligatiei de catre debitor, iar paratii nu a reusit sa rastoarne aceasta prezumtie.

Instanta retine ca paratii nu si-a indeplinit obligatiile asumate la timp, in sensul de a achita contravaloarea chiriei restante datorate pentru folosinta spatiului cu destinatia de locuinta sociala catre reclamanta conform clauzelor contractuale, reclamanta fiind persoana indreptatita la executarea integrala si exacta a acestei obligatii.

In consecinta, avand in vedere raporturile juridice dintre parti, instanta retine ca paratii B_____________ B_____ B_________, C_____________ C______ datoreaza reclamantei suma de 895, 16 lei reprezentand chirie restanta pentru perioada iunie – decembrie 2020.

In ceea ce priveste penalitatile de intarziere, acestea au fost stabilite in cuprinsul art. II din contractul intervenit intre parti, in conformitate cu dispozitiile legale referitoare la plata obligatiilor bugetare. Luand in considerare extrasului de cont debitor (f.12), paratii B_____________ B_____ B_________ si C_____________ C______ datoreaza suma de 26, 85 lei, reprezentand penalitati de intarziere, aferente perioadei iunie – decembrie 2020.

Avand in vedere faptul ca paratii B_____________ B_____ B_________ si C_____________ C______ nu au achitat contravaloarea chiriei aferente perioadei iunie – decembrie 2020 si in acord cu dispozitiile art. 1535 C.Civ, instanta constata ca reclamanta in mod corect a calculat penalitati de intarziere, in cuantum de 26,86 lei, aferente perioadei iunie – decembrie 2020, impunandu-se admiterea acestui capat de cerere.

Potrivit dispozitiilor art. 1516 al 2 pct. 2 Cod Civil: Atunci cand, fara justificare, debitorul nu isi executa obligatia si se afla in intarziere, creditorul poate, la alegerea sa si fara a pierde dreptul la daune-interese, daca i se cuvin: 2. sa obtina, daca obligatia este contractuala, rezolutiunea sau rezilierea contractului ori, dupa caz, reducerea propriei obligatii corelative;

Instanta constata ca, potrivit art.1522 alin.1 C.Civ, punerea in intarziere a paratilor a fost efectuata prin comunicarea cererii de chemare in judecata formulata.

In legatura cu cererea privind rezilierea contractului de inchiriere, instanta constata incidenta dispozitiilor art. 24 lit. c din Legea nr.114/1996 republicata, potrivit carora rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face la cererea proprietarului, atunci cand chiriasul nu a respectat clauzele contractuale. Totodata, avand in vedere dispozitiile contractuale privind obligatia paratului de achitare a chiriei si neindeplinirea de catre acesta a dispozitiilor contractuale (art II), instanta apreciaza drept intemeiata cererea reclamantei sub acest aspect, urmand sa o admita ca atare si sa dispuna rezilierea contractului de inchiriere.

Totodata, vazand prevederile art. 25 din Legea nr.114/1996 republicata si dispozitiile contractuale privind rezilierea contractului in cazul in care chiriasul nu a respectat clauzele contractuale si pentru a restabili situatia anterioara, instanta urmeaza sa dispuna si evacuarea paratilor din imobil.

Reziliere contract inchiriere in instanta - decizia

Pentru aceste considerente, instanta va dispune evacuarea paratilor din imobilul situat in Mun. B_____, _________________________. 323, _______________, jud .B_____.

In concluzie, instanta va admite cererea de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu paratii B_____________ B_____ B_________, C_____________ C______ si D_____________ D____ D_____ prin reprezentant legal B_____________ B_____ B_________.

Va obliga paratii B_____________ B_____ B_________ si C_____________ C______ la plata catre reclamanta a sumei de 895,16 lei reprezentand chirie restanta si a sumei de 26,85 lei reprezentand penalitati de intarziere, aferente perioadei iunie-decembrie 2020.

Va dispune rezilierea contractului de inchiriere nr. _____/10.06.2019.

Totodata, va dispune evacuarea paratilor B_____________ B_____ B_________, C_____________ C______ si D_____________ D____ D_____ prin reprezentant legal B_____________ B_____ B_________ din imobilul situat in Mun. B_____, _________________________. 323, ____________________________.

In ceea ce priveste cererea reclamantei de acordare a cheltuielilor de judecata, in baza art.453 Cod Procedura Civila, va obliga paratii B_____________ B_____ B_________, C_____________ C______, la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 40 lei reprezentand taxa judiciara de timbru (f.5).

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta A________ A_ A________ A______ A_ A___________ A A_______ A______ A_ A A__________, cu sediul in B_____,______________________.27, judetul B_____ , in contradictoriu cu paratii B_____________ B_____ B_________,CNP _____________,domiciliat in B_____,_________________________.323, __________.153,judetul B_____ , C_____________ C______ domiciliata in B_____,_________________________.323, _____________________________ si D_____________ D____ D_____ prin reprezentant legal B_____________ B_____ B_________, domiciliat in B_____,_________________________.323, __________.153,judetul B_____.

Obliga paratii B_____________ B_____ B_________ si C_____________ C______ la plata catre reclamanta a sumei de 895,16 lei reprezentand chirie restanta si a sumei de 26,85 lei reprezentand penalitati de intarziere, aferente perioadei iunie-decembrie 2020.

Dispune rezilierea contractului de inchiriere nr. _____/10.06.2019.

Dispune evacuarea paratilor B_____________ B_____ B_________, C_____________ C______ si D_____________ D____ D_____ prin reprezentant legal B_____________ B_____ B_________ din imobilul situat in Mun. B_____, _________________________. 323, _______________, jud .B_____.

Obliga paratii B_____________ B_____ B_________, C_____________ C______ la plata catre reclamanta a sumei de 40 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Cu apel in termen de 30 zile de la comunicare.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Reziliere contract inchiriere in instanta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016