A fost publicata Decizia ICCJ nr. 10 din 18 iunie 2012 (Decizia 10/2012) privind examinarea recursului in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 495 din 19 iulie 2012,
1. Obiectul recursului in interesul legii
Prin recursul in interesul legii declarat in conformitate cu prevederile art. 329 din Codul de procedura civila, modificat prin art. I pct. 32 din Legea nr. 202/2010, de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a apreciat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la “interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitor la prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii”.
2. Optica jurisprudentiala
In urma verificarilor jurisprudentei s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, instantele statuand diferit in privinta obligativitatii certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii.
a) Unele instante au considerat ca este obligatorie prezentarea certificatului de cazier fiscal pentru membrii noi ai unei asociatii si fundatii, indiferent de calitatea acestora.
In motivarea acestei solutii s-a retinut, in esenta, ca art. 8 alin. (1) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie la inscrierea asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora, iar, potrivit principiului simetriei, aceste dispozitii se aplica si in cazul cooptarii de noi membri in asociatii si fundatii.
Un alt argument adus in sprijinul acestei opinii a fost in sensul ca, aparent, art. 8 alin. (1) lit. e) din acelasi act normativ ar putea conduce la concluzia existentei obligatiei de prezentare a cazierului fiscal doar in cazul societatilor comerciale si exclusiv cu prilejul majorarii capitalului social, insa interpretarea textului trebuie realizata sistematic, prin raportare la intregul continut al art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand in vedere principiul simetriei, dat fiind faptul ca ratiunile care impun verificarea membrilor asociati cu prilejul infiintarii unei asociatii subzista si la momentul cooptarii de noi membri.
In fine, un ultim argument l-a constituit imprejurarea ca art. 8 alin. (1) lit. e) teza a II-a din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu vine sa limiteze obligatia de prezentare a cazierului fiscal doar la ipoteza majorarii capitalului social, ci aceasta din urma constituie o situatie distincta in care trebuie indeplinita obligatia vizand certificatul de cazier fiscal si care se alatura ca o ipoteza de sine statatoare ipotezei prevazute de prima teza a textului.
b) Alte instante au statuat ca prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie doar atunci cand noii membri cooptati devin fondatori (in cazul fundatiilor) ori membri in organul de conducere executiva al asociatiei/fundatiei. Hotararile anexate nu prezinta argumente in sustinerea acestei solutii.
c) Intr-o a treia orientare jurisprudentiala s-a considerat ca prezentarea certificatului de cazier fiscal nu este obligatorie la cooptarea noilor membri, indiferent de calitatea acestora in cadrul asociatiei sau fundatiei.
3. Opinia procurorului general al PICCJ
Exprimandu-si punctul de vedere, procurorul general a apreciat ca fiind in litera si spiritul legii opinia potrivit careia, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali ai persoanei juridice deja inregistrate.
4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Inalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntand urmatoarea solutie:
“Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, stabileste ca:
Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali ai persoanei juridice deja inregistrate.”
Gasiti AICI cuprinsul integral al Deciziei nr. 10 a ICCI
https://www.monitoruljuridic.ro/act/decizie-nr-10-din-18-iunie-2012-referitoare-la-examinarea-recursului-in-interesul-legii-privind-interpretarea-si-aplicarea-dispozitiilor-art-8-alin-1-lit-e-din-ordonanta-guvernului-nr-139776.html