In data de 24 aprilie 2012, Procurorul General al Romaniei a transmis ICCJ un recurs in interesul legii privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, referitor la prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii.
Intr-o prima orientare jurisprudentiala, s-a considerat ca este obligatorie prezentarea certificatului de cazier fiscal pentru membrii noi ai unei asociatii sau fundatii, indiferent de calitatea acestora.
In motivare, s-a retinut ca dispozitiile art. 8 alin. (1) lit.b) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata prevad ca prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie la inscrierea asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora.
Potrivit principiului simetriei, aceste dispozitii se aplica si in cazul cooptarii de noi membri in asociatii sau fundatii.
De asemenea, in privinta art.8 alin. (1) lit.e) din acelasi act normativ, s-a aratat ca, aparent, textul ar putea conduce la concluzia existentei obligatiei de prezentare a cazierului fiscal doar in cazul societatilor comerciale si exclusiv cu prilejul majorarii capitalului social.
Insa, interpretarea textului trebuie realizata sistematic, prin raportare la intregul continut al art.8 din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata si avand in vedere principiul simetriei, dat fiind faptul ca ratiunile care impun verificarea membrilor asociati cu prilejul infiintarii unei asociatii, subzista si la momentul cooptarii de noi membri.
Asadar, art.8 alin. (1) lit.e) teza a II-a din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata nu vine sa limiteze obligatia de prezentare a cazierului fiscal doar la ipoteza majorarii de capital social, ci aceasta din urma constituie o situatie distincta in care trebuie indeplinita obligatia vizand certificatul de cazier fiscal si care se alatura ca o ipoteza de sine statatoare, ipotezei prevazute de prima teza a textului.
In a doua orientare jurisprudentiala, s-a considerat ca prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie doar atunci cand noii membri cooptati devin fondatori (in cazul fundatiilor) ori membri in organul de conducere executiva ale asociatiei/fundatiei.
In a treia orientare jurisprudentiala s-a considerat ca prezentarea certificatului de cazier fiscal nu este obligatorie la cooptarea noilor membri, indiferent de calitatea acestora in cadrul asociatiei sau fundatiei.
Procurorul General apreciaza ca fiind in litera si spiritul legii opinia potrivit careia, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie la cooptarea noilor membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali ai persoanei juridice deja inregistrate.
Sursa: Mpublic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<