Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat un recurs in interesul legii prin care arata ca minorii poti fi condamnati sau obligati la a presta munca in folosul comunitatii. Avem, asadar, o noua clarificare a unor prevederi din Codul de procedura penala.
Decizia ICCJ nr. 15/2019 data in dosarul nr. 737/1/2019 se aplica de la 30 septembrie, avand in vedere ca a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 789/2019.
Pe scurt, este vorba despre aplicarea unitara la nivelul tuturor instantelor din Romania a art. 318, alin. (6), lit. c) din Codul de procedura penala. Aici sunt prevazute urmatoarele:
Art. 318
Renuntarea la urmarire penala
(...)
(6)Procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
(...)
c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii
DECIDE:
Textul intregii Decizii poate fi consultat AICI, insa E-Juridic va analiza succint cele cuprinse in argumentatia procurorului.
Fara a intra in prea multe detalii, de acum incolo un minor va putea fi obligat la munca in folosul comunitatii fara renumeratiei, in urmatoarele conditii:
Acest recurs in interesul legii (RIL) a fost necesar pentru ca "„divergenta opiniilor jurisprudentiale provine din aprecierea diferita asupra obligatiei de prestare a unei munci neremunerate in folosul comunitatii, obligatie dispusa de procuror prin ordonanta de renuntare la urmarirea penala a suspectului sau inculpatului minor care a implinit varsta de 16 ani. [...] [I]n viziunea legiuitorului roman o astfel de masura nu reprezinta decat o obligatie care se aplica [...] pentru a inlesni integrarea sociala a persoanelor care au savarsit fapte prevazute de legea penala. Din acest motiv nu este justificata opinia care sustine ca legiuitorul ar fi exclus munca in folosul comunitatii din randul obligatiilor care pot fi impuse minorilor deoarece, prin stabilirea acestei masuri, s-ar ajunge la aplicarea unei pedepse infractorului minor".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri