Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCI) a judecat un recurs in interesul legii (RIL) si a aratat ca instanta nu mai poate anula suspendarea permisului dispusa legal de angajatul MAI. Magistratii pot decide doar eliminarea amenzii sau inlocuirea acesteia cu avertisment.
Pentru a intelege mai usor decizia ICCJ de admitere a recursului in interesul legii sa ne imaginam ca un sofer depaseste pe linia continua, este prins de Politia Rutiera incalcand
Codul rutier, este amendat si permisul de conducere se suspenda timp de o luna. Soferul nemultumit de masura impusa se adreseaza instantei si, dupa ce a platit amenda, cere pastrarea permisului. Magistratul i-l acorda si poate continua sa conduca. Acest scenariu era pus in practica de avocati pentru spetele in care nu reuseau sa obtina anularea procesului verbal de contraventie.
De acum incolo, tot ce mai pot face soferii prinsi ca incalca legislatia rutiera este sa ceara instantei anularea sau, mai bine zis, inlocuirea pedepsei principale, adica cea a amenzii. Pedeapsa complementara de suspendare a dreptului de a conduce nu va mai putea fi corectata de instanta. Bineinteles, asta in situatia in care nu se poate obtine anularea integrala a procesului verbal la judecata.
Iata minuta Hotararii data in dosarul 3373/1/2020: "Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Constanta si, in consecinta, stabileste ca: „In interpretarea dispozitiilor art. 96 alin. (1) si alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si art. 109 alin. (9) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) si art. 34 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, instanta de judecata, investita cu solutionarea plangerii contraventionale formulate impotriva unui proces-verbal de contraventie, prin care s-a aplicat sanctiunea complementara a suspendarii temporare a exercitarii dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea sa examineze proportionalitatea acestei sanctiuni complementare”. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 aprilie 2021".
Avand in vedere existenta acestui RIL, va reamintim ca
proiectul de lege privind posibilitatea de a alege perioada in care doresti sa ai permisul suspendat a fost reintrodus in Parlament.