Malpraxisul medical ridica si in Romania numeroase probleme si dificultati de gestionare si rezolvare. Tocmai de aceea, aspectele medicale si juridice ale erorilor medicale sunt subiectul central al Congresului “Malpraxisul medical – metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical”, organizat de Asociatia Europeana a Mediatorilor, pe 26 si 27 octombrie 2012, la Bucuresti.
Evenimentul, care are loc in Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, are ca teme principale de discutie implicatiile medicale si implicatiile juridice in cazurile de malpraxis medical; medierea ca metoda alternativa de rezolvare a cazurilor de malpraxis si a altor conflicte din domeniul medical; asigurarea de malpraxis intre beneficii si limite.
Organizatorii si-au propus sa aduca la aceeasi masa de discutii reprezentanti ai tuturor partilor implicate in problematica malpraxisului medical: medici, asistenti medicali, mediatori, juristi, asiguratori si reprezentanti ai pacientilor. Pe parcursul celor doua zile de discutii vor vorbi reprezentati ai Colegiului Medicilor, Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Consiliului de Mediere si ai Asociatiei Pacientilor din Romania.
Invitatul special al Congresului este Gabrille Planes, presedinta Asociatiei Mediatorilor Franta, care va vorbi despre cazurile de malpraxis medical din Hexagon. Experienta portugheza in domeniul malpraxisului medical va fi impartasita de Prof. Dr. Duarte Vieira, medic expert in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Discutiile se vor concentra asupra metodelor alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical cu accent pe mediere, considerata o solutie alternativa favorabila tuturor partilor implicate. Se asteapta propuneri constructive, de care organele competente sa tina cont in reglementarea mai eficienta a malpraxisului medical.
Sursa
Clubmediatori.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<