Uniunea Internationala a Avocatilor/U.I.A., in parteneriat cu Universitatea Petru Maior din Targu-Mures si cu sprijinul Comitetului National UIA din Romania organizeaza la Targu-Mures, in perioada 5-6 octombrie a.c., Seminarul international "Malpraxisul medical si raspunderea profesionala"/ Faute médicale et responsabilité".
Potrivit prezentarii facuta de organizatori in brosura seminarului (vezi atasamentul) :
"Malpraxisul medical este un subiect interdisciplinar care priveste nu numai interesele avocatilor, medicilor si companiilor de asigurari, ci si pe cele ale reprezentantilor diverselor organizatii neguvernamentale, ale asociatiilor si fundatiilor care reprezinta interesele principalilor beneficiari ai actului medical.
Aceasta tema de foarte mare actualitate reafirma necesitatea unei reglementari juridice riguroase privind raspunderea stricta in domeniul descoperirilor si inovatiilor tehnologiei avansate folosita in procedurile medicale, precum si recuperarea daunelor suferite de victime in mod direct sau colateral, ca urmare a unei anumite practici medicale.
Organizarea de catre UIA a trei seminarii cu teme privind aspecte legate de malpraxisul medical, in interval de un an si jumatate, exprima dorinta acesteia de a propune o ampla dezbatere in acest domeniu. Inceputa in aprilie 2011, la Casablanca, aceasta dezbatere a fost reluata in luna aprilie 2012, in Tunis, pentru a fi continuata pe 5 si 6 octombrie a.c., la Targu-Mures, in Romania."
Seminarul se va desfasura pe durata a o zi si jumatate si reuneste 14 speakeri din Romania,
Italia, Spania, Ungaria, Franta, Grecia si Bahrein (avocati, profesori universitari, medici - specialisti in stiinte medicale, si reprezentanti ai societatilor de asigurari).
O prezentare detaliata a Seminarului de la Targu-Mures, a programului stiintific si social este realizata de colegul nostru av.dr. Dragos CHILEA, membru al Comitetului National UIA din Romania, in articolul publicat in revista UIA Juriste international nr. 2/2012 (vezi atasamentul).
Potrivit programului, seminarul va fi onorat de prezenta domnului Driss CHATER, Presedintele UIA in exercitiu.
Dupa cum puteti observa din formularul de inscriere (vezi atasamentul), avocatii romani beneficiaza de o taxa preferentiala de inscriere de numai 100 de euro, in comparatie cu 350/400 de euro - taxa pentru avocatii straini, membrii UIA.
Seminarul va beneficia de traducere simultana in limbile franceza si engleza.
Pentru alte informatii privind Seminarul de la Targu-Mures, puteti accesa site-ul UIA www.uianet.org sau https://seminaires.uianet.org/index.php?id=11278
Pentru informatii suplimentare, puteti contacta Presedintele Comitetului National UIA din Romania, doamna av.dr. Elena Bustea, prin e-mail office@busteasiasociatii.ro (Ref. Seminar Tg-Mures) sau la tel. 0722 211 115.
Sursa
Baroul Bucuresti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1 Salariatii societatii, au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna, de 21 zile lucratoare, proportional cu perioada lucrata. 2 Conducerea doreste ca, la negocierea Contractului Colectiv de Munca sa fie introdus urmatorul articol: 2.1. ,,La durata minima a concediului de odihna, fiecarui salariat al societatii i se mai adauga cate o zi lucratoare de concediu de odihna pentru fiecare 7 ani lucrati in cadrul societatii/ dupa caz. 3 Acest articol este in conformitate cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<