ACTUALIZARE 26.03.2019 Schimbarea orei oficiale de doua ori pe an va deveni istorie incepand cu anul 2021. Un numar de 410 eurodeputati au votat pentru propunere, 192 impotriva si 51 s-au abtinut. Regulile stabilite de Comisia pentru Turism si Transport a PE raman valabile, in urma votului dat astazi.
STIREA INITIALA
A fost facut inca un pas important prin care schimbarea orei oficiale in functie de anotimp ar urma sa fie eliminata.
Comisia pentru Turism si Transport a Parlamentului European a adoptat propunerea ca incepand cu anul 2021 sa se renunte la ora de iarna si ora de vara in Uniunea Europeana. Documentul a fost adoptat cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva de catre membrii Comisiei pentru Turism si Transport. Singura modificare operata asupra actului a fost reprezentata de schimbarea termenului pentru tarile care vor sa faca acest lucru. Anul implementarii masurii a fost stabilit ca fiind 2021, fata de 2019 cum era inaintea votului.
Totodata, Comisia pentru Turism si Transport a Parlamentului European propuna ca schimbarea orei in ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima pentru tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara. Statele din blocul comunitar care vor alege sa ramana cu ora de iarna vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021.
Tarile din UE care se hotarasc asupra carei ore o vor pastra vor trebui sa notifice Comisia Europeana pana in luna martie a anului 2020.
Vezi si raspunsul la intrebarea "Cate ore de noapte si cate ore de zi vor fi pontati angajatii care lucreaza schimb de noapte la data la care se trece la ora de iarna?", dand click AICI!
In plus, se solicita statelor membre sa-si coordoneze deciziile astfel incat aplicarea orei de vara in unele tari concomitent cu ora de iarna in altele sa nu perturbe functionarea pietei unice europene, in special in sectorul transporturilor. In cazul in care Comisia Europeana constata ca ar putea surveni astfel de perturbari, atunci ea ar putea amana cu inca un an implementarea posibilitatii de permanentizare a orei de vara sau de iarna, pentru a se putea solutiona in acest timp problemele aparute.
Raportul adoptat de Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European mai trebuie aprobat de plenul PE si de statele membre in cadrul Consiliului UE. Apoi va trebui publicat in Jurnalul Oficial al UE pentru a intra in vigoare.
Eurodeputata socialista suedeza Marita Ulvskog, raportoare a textului votat luni, a declarat, potrivit agentiei EFE citata de Agerpres, ca, in opinia sa, propunerea Comisiei de a se renunta la schimbarea orei de vara si de iarna este "prematura" si nu se bazeaza pe un studiu de impact corespunzator, ci doar pe o consultare publica ce a durat numai 8 saptamani, in loc de 12 saptamani cat dureaza de obicei astfel de consultari.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
La aceasta consultare au participat 4,6 milioane de cetateni din statele membre ale UE, 84% dintre ei pronuntandu-se pentru eliminarea schimbarii orei.
Vom actualiza acest articol cu informatiile relevante imediat ce acestea sunt disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri