Uniunea Europeana (UE) obliga toate firmele care produc sau importa produse de uz casnic sa se asigure ca acestea rezista cel putin 10 ani, vor fi usor de reparat de-a lungul acestui deceniu si sa aiba obligatoriu un manual clar de intretinere care trebuie sa fie posibila cu unelte comune.
Companiile care vand pe teritoriul Uniunii Europene produse casnice precum frigidere, masini de spalat, uscatoare de par sau televizoare sunt obligate sa le produca in asa fel incat sau sa se asigure ca acestea vor rezista cel putin 10 ani, perioada in care repararea lor va fi posibila cu unelte care pot fi gasite in orice casa.
Noua politica vine ca urmare a unui nou vot final pe care Parlamentul European l-a dat pentru intarirea categorica a dreptului de a repara. Principalul argument l-a reprezentat posibilitatea de a taia din cresterea numarului deja mare de deseuri electrice. Regulile, culmea, se vor aplica si britanicilor. Conform intelegerii comerciale UE-UK, tara insulara va adopta aceleasi politici.
Facand referire la modul in care majoritatea telefoanelor sunt produse in prezent, europarlamentarul Daniel Affelt a spus ca acesta este unul dintre primii pasi in directia corecta. "Oamenii vor sa-si repare lucrurile. Daca acestea sunt extrem de lipite cu adeziv industrial, este foarte greu sa le repari acasa. Aceasta practica trebuie sa inceteze si va fi stopata", a mai spus alesul.
Conform noilor prevederi, importatorii si producatorii vor trebui sa se asigure ca piesele de inlocuire pentru un anumit produs vor trebui sa fie disponibile pentru cel putin un deceniu. Regulile, insa, stabilesc ca unele produse vor fi reparate de specialisti care au pregatirea necesara.
Eurostat arata ca europenii produc aproximativ 16 kilograme de deseuri electronice anual, iar aceasta noua prevedere ar reduce la jumatate aceasta valoare.
Urmatorul pas pe care il urmaresc autoritatile europene este sa oblige producatorii sa anunte inca inainte de achizitie durata estimata de viata a unui echipament electronic.