Deputatii europeni au dezbatut reintroducerea temporara a controalelor la granite in zona Schengen
Propunerea a fost facuta dupa problemele cauzate de fluxul de imigranti din tarile nord-africane in Italia si Malta. Subiectul a fost dezbatut marti dupa-amiaza la Strasbourg. S-a vorbit despre nevoia unui control mai eficient al valului de refugiati in zona UE. Pe de alta parte, multi eurodeputati au contestat vehement legitimitatea acestei crize, dat fiind numarul mic de imigranti in cauza, avertizand asupra efectului pe care astfel de masuri le-ar putea avea asupra liberei circulatii a persoanelor.
Eniko Gyori (Ungaria), reprezentanta presedintiei Consiliului, considera criza refugiatilor „o provocare serioasa care atrage dupa sine o regandire a gestionarii granitelor”. Doamna Gyori a mai anuntat ca pregatirea summit-ul european din iunie va fi discutata pe 12 mai in cadrul Consiliului. Atunci se va urmari modul in care poate fi garantata libertatea de miscare a persoanelor si felul in care poate fi asigurat un nivel inalt de siguranta interna. Potrivit dumneaei, toate revizuirile ar trebui sa permita reintroducerea temporara a controalelor, pe criterii obiective, respectand metoda comunitara.
Jose Manuel Barroso, pretedintele Comisiei Europene, a adaugat: „Libertatea de miscare este pentru Europa ceea ce este fundatia pentru o cladire: indepartati-o si toata structura se naruieste. Optiunea reintroducerii controalelor la granita este prevazuta de sistemul Schengen pentru circumstante exceptionale. Aceste exceptii ar trebui sa fie tratate ca ultima varianta.”
In plus, potrivit domnului Barroso, „tarile care se confrunta cu fluxul de imigranti nu trebuie sa gestioneze problema singure. Imigratia este o provocare europeana, de aceea trebuie sa primeasca un raspuns la nivel european.”
650 de milioane de oameni traverseaza granitele din zona Schengen in fiecare an in 2011
- 20.000 de imigranti au intrat ilegal pe teritoriul UE
- imigrantii au ajuns in principal in Italia si Malta
- in 2010, in UE s-au inregistrat 257.800 de solicitanti de azil
- contributia UE pentru refugiati se ridica la 100 de milioane de euro in ajutor umanitar.
M artin Schulz (Germania) de la Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European considera ca 25.000 de imigranti veniti de pe cealalta parte a Mediteranei nu reprezinta o criza. Situatia lor ar putea fi gestionata cu usurinta, impartind corespunzator sarcinile intre statele membre. „in acordul Schengen sunt prevazute deja destule mecanisme pentru a face fata unor situatii extraordinare”, adauga eurodeputatul. Schulz a acuzat Italia si Franta pentru ca au dat mai intai nastere la o astfel de problema iar apoi au cerut inchiderea granitelor pentru a o rezolva. ”Nu poti suspenda drepturile cetatenilor europeni in acest mod. Pierdem din spiritul european,” a mai adaugat acesta.
„A venit vremea sa ne concentram nu numai pe libertatea de circulatie, ci si pe securitatea granitelor. Acum exista provocari carora nu trebuia sa le facem fata inainte, precum somajul pe scara larga, imigratia din Africa de Nord, terorismul… Sistemul actual este imperfect si slab echipat in fata acestor circumstante noi“, a aratat Timothy Kirkhope (Regatul Unit), de la Conservatorii si Reformistii Europeni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<