Pe data de 12 mai se va desfasura prima proba a examenului de absolvire a Institututlui National al Magistraturii. Pe data de 13 iunie se estimeaza afisarea rezultatelor finale, informeaza Avocatura.com
In urma examenului de absolvire a INM, auditorii de justitie vor obtine un atestat care certifica absolvirea Institutului, promotia si media generala obtinuta.
Examenul pe care il vor sustine auditorii de justie va fi compus din probe teoretice si practice. Subiectele vor fi diferite pentru judecatori si procurori si acestea vor ajuta la "insusirea cunostintelor necesare exercitarii functiei de judecator sau de procuror".
Conform prevederilor legale, pentru absolvirea Institutului National al Magistraturii, candidatii trebuie sa obtina media generala de minimum 7 si cel putin nota 5 la fiecare dintre materiile de examen.
Auditorii de justitie din ultimul an trebuie sa sustina trei probe de examen, la drept civil si drept procesual civil, penal si procesual penal, precum si la organizare judiciara.
Conform regulamentului de concurs,
"pe durata desfasurarii probelor este permisa consultarea legislatiei indicate in bibliografie, cu exceptia celei comentate si adnotate".
In situatia in care un auditor de justitie nu va promova examenul de absolvire in prima sesiune, poate participa la cea organizata in cadrul urmatoarei promotii de auditori. Acesta nu va putea beneficia de bursa sau de alte drepturi ce revin auditorilor pana cand examenul va fi considerat promovat.
Mai mult, regulamentul prevede faptul ca absenta nejustificata sau nepromovarea examenului in cadrul celei de-a doua sesiune va duce la pierderea dreptului de numire in functia de judecator sau procuror. De asemenea, persoana care se afla in aceasta situatie are obligatia de a restitui bursa si cheltuielile de scolarizare, mai informeaza Avocatura.com.
Dupa afisarea rezultatelor finale, in regulament se prevede faptul ca,
"anterior numirii lor ca judecatori sau procurori stagiari, absolventii Institutului National al Magistraturii sunt verificati sub aspectul indeplinirii cerintei de avea o buna reputatie". Buna reputatie este in stransa legatura cu datele cuprinse in dosarul profesional al auditorilor, intocmit pe durata urmarii cursurilor, inclusiv eventualele sanctiuni disciplinare aplicate in aceasta perioada, solutiile privind sesizarile primite cu privire la absolventi, precum si orice alte date relevante, mai explica sursa amintita.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<