Un proiect de lege adoptat de Senat prevede modificarea Codului silvic in sensul extinderii accesului public in padurile din tara noastra. Proiectul a fost trimis la Camera Deputatilor, for decizional.
Initiatorii propunerii legislative sustin ca prin actuala propunere se elimina o serie de situatii contradictorii sau care generau obligatii imposibil de executat din partea persoanelor care exercita prerogativele de control cu privire la respectarea normelor juridice instituite prin Codul silvic.
Prin modificarile aduse la Codul silvic se asigura accesul liber la resursele de recreere oferite de padurile din Romania tuturor persoanelor interesate, in conditii clar stabilite de Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic.
Concret, accesul public pedestru in padure va fi permis “pe raspunderea celui care intra in padure”, dupa cum scrie in viitoarea lege.
Legislatia actuala prevede ca "Accesul public pedestru in padure este permis pe raspunderea celui care intra in pddure numai in zone amenajate, pe trasee si poteci marcate in acest sens, pe drumurile forestiere si in padurile cu functii de protectie, predominant sociale".
Initiatorii propunerii legislative subliniaza ca actuala legislatie este inaplicabila in realitatea obiectiva din urmatoarele motive:
1. traseele si potecile marcate sunt prevazute de HG 77/2003 privind instituirea unor masuri pentru prevenirea accidentelor montane si organizarea activititii de salvare in munti se refera numai la traseele turistice montane, care intra sub jurisdictia Salvamont. Asadar, nu exista cadrul legal pentru marcarea traseelor turistice in zonele de deal si campie, motiv pentru care, practic, accesul publicului in padurile care nu se afla in zona montana este interzis.
2. traseele montane sunt imposibil de monitorizat in permanenta, motiv pentru care, de cele mai multe ori, fie se ivesc conflicte intre titularii dreptului de administrare a padurilor si persoanele interesate care doresc sa beneficieze de accesul in padurile montante, fie se permite in mod indirect administratorilor padurilor sa impuna restrictii sau limitari de acces abuzive.
De asemenea, forma propusa elimina restrictia privitoare la accesul pedestru in padurile din zonele de deal sau campie (care nu prezinta trasee marcate, omologate).