Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
POPESCU PETRE, la data faptei primar al comunei Boisoara, judetul Valcea si presedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,
SANDULACHE MIHAI, la data faptei vicepresedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,
PILOIU SPIRIDON, la data faptei secretar al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,
POPESCU MIHAIL DORU, MIHAI DOINA si OPRICA MIRCEA, la data faptelor membri ai Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor,
pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave,
POPESCU GHEORGHE, la data faptei presedinte al unei obsti, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2006, inculpatul Popescu Petre, in calitate de presedinte al Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de pe raza comunei Boisoara, judetul Valcea, impreuna cu ceilalti membri ai comisiei, in exercitarea atributiilor de serviciu, a incalcat dispozitiile legale imperative ce reglementeaza procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privata pentru terenuri forestiere.
Concret, comisia respectiva, in sedinta comisiei din data de 27.06.2006, a stabilit in mod nelegal si abuziv, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 2.032,8 ha teren cu vegetatie forestiera pentru obstea condusa de inculpatul Popescu Gheorghe, fara ca aceasta sa formuleze cerere de reconstituire a dreptului de proprietate si fara a dovedi ca a avut in proprietate suprafete de teren forestier.
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de inculpatul Popescu Mihail Doru, membrii Comisiei au semnat procesul verbal de punere in posesie, pentru suprafata de 1.328,2 hectare, aceste demersuri conducand, in final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafata respectiva.
in realitate, a fost retrocedata o suprafata totala de 2.125,1 hectare cu vegetatie forestiera, ce cuprindea terenuri care, anterior, au fost restituite, in baza legilor fondului funciar altor proprietari (persoane fizice si juridice, iar o suprafata de 249,50 ha constituia fond forestier national al statului).
Aceste demersuri au determinat producerea unui prejudiciu in cuantum total de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentand paguba adusa atat Statului Roman, cat si unor persoane fizice si juridice, corelativ cu realizarea unui folos necuvenit, in acelasi cuantum, pentru obstea beneficiara a terenului.
In cauza, s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Valcea, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Anterior, inculpatul Popescu Petre a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-o alta cauza, vezi comunicatul nr. 233/VIII/3 din 12 aprilie 2011.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri