Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul cu privire la hotararea luata de Consiliul UNBR, de constituire a unui grup de lucru pentru studierea perspectivelor profesiei de avocat.
Aceasta hotarare a fost luata in sedinta Consiliului UNBR, desfasurata la Mamaia in data de 06 septembrie 2014.
Astfel, se va constitui un grup de lucru pentru studierea perspectivelor profesiei de avocat in functie de evolutia contextului economic si social.
In cadrul grupului se vor elabora scenarii de dezvoltare a profesiei, capabile sa devina instrumente de lucru, repere pentru activitatea avocatilor si pentru deciziile care vizeaza profesia de avocat. "Argumentele propunerii adoptate cu unanimitate de voturi de catre membrii Consiliului au fost acelea ca avocatii si barourile trebuie sa poata dispune de repere si informatii esentiale pentru a-si putea crea strategiile si reformele care sa le permita sa detina controlul viitorului lor in profesie.", se precizeaza in cadrul anuntului UNBR.
Pentru a identifica perceptiile actuale, a asteptarilor avocatilor, a constrangerilor si a elementelor care structureaza astazi satisfactia profesional, grupul va viza realizarea de studii, cu ajutorul expertilor, in cadrul unor intalniri de grup la care vor participa politologi, economisti, sociologi, finantisti, reprezentanti ai invatamantului juridic superior, ai mediului de afaceri, ai altor profesii juridice si conexe profesiei de avocat si nu in ultimul rand, ai mass-media.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<