Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis partial sesizarea presedintelui Romaniei privind republicarea actelor normative in Monitorul Oficial.
"Deliberand, Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. I pct. 1 cu referire la art. 70 din Legea nr. 24/2000, art. I pct. 2 cu referire la art. 70 ind. 1 alin. (l), alin. (3) teza finala, alin. (4), (5) si (6) din Legea nr. 24/2000, art. I pct. 2 cu referire la art. 70 ind. 2 alin. (l), (3), (6) si (7) din Legea nr. 24/2000, art. I pct. 2 cu referire la art. 70 ind. 3 alin. (l) si (4) din Legea nr. 24/2000 si ale art. IV alin. (3) si (4) din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea
Monitorului Oficial al Romaniei", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.
In schimb, potrivit sursei citate, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate cu privire la celelalte prevederi ale Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
Seful statului a sesizat CCR asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative si pentru modificarea Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei pe motiv ca, prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul sau normativ, contravine unor norme si principii constitutionale.
Actul normativ, transmis la promulgare pe 21 decembrie 2020, prevede ca republicarea legilor, ordonantelor si a hotararilor de Guvern cu caracter normativ se va face la aceeasi data cu publicarea actului normativ de modificare si/ sau de completare. Legea reglementeaza reguli distincte pentru fiecare dintre actele normative mentionate, precum si o serie de norme comune acestora, care se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2022, data pana la care actul normativ instituie o serie de dispozitii cu caracter tranzitoriu. De asemenea, atat pentru perioada tranzitorie, cat si dupa momentul intrarii in vigoare, actul normativ cuprinde si dispozitii referitoare la atributiile tuturor autoritatilor publice implicate in procedura republicarii.
Potrivit sefului statului, legea criticata cuprinde reglementari ce vizeaza atat organizarea, cat si functionarea Consiliului Legislativ, care insa au fost adoptate cu incalcarea prevederilor din Legea fundamentala.