Propuneri de modificari ale Ghidului privind selectia candidatilor pentru functia de judecator la ICCJ, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 366/13.05.2010:
Prima propunere vizeaza depunerea candidaturilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 30 de zile de la anuntarea posturilor, insotite de:
- precizarea postului...;
- declaratiile prevazute ...;
- curriculum ...;
- documente justificative...;
- 10 lucrari intocmite de candidat (hotarari judecatoresti cu obiect diferit sau, dupa caz, solutii/acte intocmite de procuror, inclusiv hotarari judecatoresti casate/desfiintate sau solutii/acte ale procurorului infirmate)
- orice alte ...
Structura acestei modificari cuprinde continutul aferent Ghidului - Argumente - Propunei si observatii din partea instantelor si parchetelor
Cea de-a doua propunere de modificare presupune intocmirea raportului consultativ de catre colegiul de conducere al ICCJ:
Raportul consultativ va cuprinde:
- data depunerii ...;
- sectia pentru care ...;
- rezultatul analizei calitatii lucrarilor intocmite de candidati, inclusiv din punct de vedere al cunoasterii, asimilarii si aplicarii jurisprudentei in domeniu a ICCJ, CCR, CEDO si CJCE, efectuata de 2 judecatori desemnati de catre colegiul de conducere, dintre judecatorii sectiei pentru care se candideaza; alaturi de cele 10 lucrari depuse de candidati, judecatorii desemnati de colegiul de conducere vor consulta si alte lucrari intocmite de acestia, alese prin sondaj, pe care le solicita instantei/parchetului sau le consulta la sediul acestora.
De asemenea, sunt consultati judecatorii sectiei pentru care se candideaza cu privire la lucrarile candidatului examinate la ICCJ, cu ocazia exercitarii cailor de atac, acolo unde este cazul;
- avizul consultativ cu privire la candidatura depusa. (....)
Structura acestei modificari cuprinde continutul aferent Ghidului -
Argumente - Propunei si observatii din partea instantelor si parchetelor
CLICK AICI PENTRU LISTA COMPLETA DE PROPUNERI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<