Cei care au fost condamnati penal vor putea, pana la urma, sa faca parte din Executiv, dar vor trebui sa indeplineasca o conditie.
Codul administrativ proaspat adoptat de Parlament si trimis Presedintelui pentru promulgare cuprinde si Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, asadar modificarea privind acceptarea persoanelor condamnate penal in Guvern poate fi inclusa in acest act. Lucru care s-a si intamplat.
La capitolul unde se precizeaza conditiile generale pentru ocuparea functiei de membru al Guvernului, observam existenta a trei cerinte deja cunoscute, dar si aparitia unei noi completari: "persoanele vizate sa fie cetateni romani cu domiciliul in tara, sa se bucure de exercitiul drepturilor electorale si sa nu aiba condamnari penale, exceptand situatia in care a intervenit reabilitarea".
Trebuie, totusi, sa precizam ca aceasta prevedere este inclusa in Codul Administrativ al Romaniei pentru ca o decizie a CCR a aratat ca legea trebuie sa permita unei persoane reabilitate, dupa o condamnare penala, ocuparea unei functii in Guvern. Curtea s-a pronuntat pe acest subiect, dupa o sesizare facuta de Avocatul Poporului.
Citeste si:
„Prin urmare, apare cu evidenta ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, sintagma «nu au suferit condamnari penale» inceteaza sa mai constituie o interdictie la dobandirea calitatii de membru al Guvernului in ceea ce priveste persoanele care cad sub incidenta/sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotarare judecatoreasa definitiva, persoane cu privire la care condamnarea penala inceteaza sa mai produca efectele extrapenale prevazute de lege. Orice alta interpretare data sintagmei «nu au suferit condamnari penale» din cuprinsul art. 2 din Legea nr. 90/2001 ar fi contrara literei si spiritului Constitutiei. (...) Avand in vedere cele de mai sus, revine Parlamentului, Presedintelui Romaniei sau Guvernului, dupa caz, competenta de a interpreta textul legal criticat in cadrul raporturilor de drept constitutional aplicabile, in functie de reglementarile de drept penal substantial antereferite”, se arata in Decizia CCR nr. 304/2017.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Atentie! Codul Administrativ al Romaniei nu este in vigoare. Acesta mai are nevoie de promulgarea presedintelui Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial!
In prezent documentul asteapta hotararea CCR, dupa ce PNL si PMP au efectuat o sesizare privind constitutionalitatea Codului Administrativ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE