Asa cum bine stim, concedierea salariatilor reprezinta unul dintre cele mai dificile subiecte pentru manageri HR, manageri de linie, angajatori, consilieri juridici si avocati deopotriva. Sunt numeroase situatii in care angajatul va contesta decizia de concediere, fie ca este concediere pentru necorespundere profesionala sau disciplinara. Dar chiar daca salariatul se afla intr-una din perioadele in care desfacerea contractului este interzisa, concedierea lui va putea interveni ca urmare a reorganizarii judicare a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Ce trebuie sa retinem de la bun inceput este faptul ca se interzice orice dispozitie de concediere a salariatilor:
a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;
b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.
Conform art. 60 din Codul Muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
Memorator Gramatica Gimnaziu
Fise distractive pentru gradinita
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Atentie la faptul ca instantele judecatoresti au decis ca "neprezentarea unui certificat medical-tip are drept consecinta neplata indemnizatiei reprezentand ajutorul de boala, dar aceasta nu poate duce la desfacerea contractului de munca, atunci cand se dovedeste, prin orice mijloace de proba admise de lege, ca persoana respectiva a suferit de o boala care a impedicat-o sa se prezinte la locul de munca."
Asadar, simplul anunt al starii de incapacitate de munca va fi semnal pentru angajator, semnal care il impedica sa dispuna masura concedierii.
"Prezentarea cu intarziere de catre salariat a certificatului medical nu reprezinta o justificare viabila in fata instantei judecatoresti. In acest caz, legea apara persoana pentru simplul fapt ca independent de vointa sa ea nu poate presta activitatea la unitate. Pentru acest motiv, instanta poate dispune, la cererea salariatului, anularea deciziei, reintegrarea si plata de despagubiri.", precizeaza autorii Consilierului de Legislatia Muncii.
Atentie si la protectia salariatei gravide impotriva concedierii. Dar fata de aceasta prevedere expresa a legii, femeii gravide i se recomanda sa formuleze din timp, in atentia angajatorului, o notificare scrisa din care sa reiasa starea de graviditate. Este nevoie de un act emis de medic. Aceste acte se pot utiliza ca probe, in cazul unui eventual proces cu angajatorul care a dispus concedierea salariatei gravide.
Mai mult, nu neglijam interdictia concedierii salariatei/ salariatului aflat in concediul de crestere a copilului. Salariatii nu pot fi concediati nici in perioada in care beneficiaza de stimulent de insertie. Atentie la faptul ca interdictia de concediere se extinde o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/ salariatului in unitate.
Revenirea definitiva reprezinta momentul in care angajatul nu se mai poate intoarce in CCC (concediu pentru cresterea copilului). Din acest moment vom numara 6 luni si dupa finalizarea acestui termen expira si perioada interdictiei de a dispune orice forma de concediere.
Mare atentie la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, aprobata prin Legea nr. 25/2004. In concret, concedierea nu poate fi dispusa nici pe perioada concediului de risc maternal, nu doar pe perioada concediului de maternitate.
Asadar, nu concediati salariatii care se afla in perioada de:
Cu privire la dispunerea concedierii salariatului care se afla in concediul de odihna, evidentiem faptul ca desfacerea contractului se poate realiza doar dupa finalizarea concediului. In situatia in care in timpul concediului de odihna al salariatului se descopera comiterea unei abateri disciplinare grave, care sa atraga dupa sine concedierea disciplinara, vom permite salariatului sa isi finalizeze perioada de CO. Ulterior, vom dispune initierea procedurii de cercetare disciplinara, cu tot ce presupune ea, conform legislatiei in vigoare.
Atentie mare la faptul ca nici convocarea la cercetare disciplinara nu se poate dispune in perioada de CO a salariatului. Se va astepta revenirea acestuia pentru ca cercetarea disciplinara sa se realizeze.
Chiar daca salariatul se afla intr-una din perioadele in care desfacerea contractului este interzisa, concedierea lui va putea interveni ca urmare a reorganizarii judicare a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri