Cetatenia romana va putea fi acordata, la cerere, unei persoane straine care este casatorita si convietuieste in afara granitelor cu un cetatean roman, de cel putin 10 ani, potrivit unui proiect de completare a Legii cetateniei initiat de Guvern. Proiectul a fost adoptat de Senat si merge in dezbatere in Camera Deputatilor, for decizional.
Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Robert Cazanciuc, adoptat de Comisia juridica si insusit de plenul Senatului.
El a mentionat ca
legislatia actuala prevede ca pentru acordarea cetateniei cetateanului strain casatorit cu un roman/romanca trebuie sa locuiasca cel putin cinci ani in Romania, ceea ce constituie, in opinia senatorului, "o bariera" si si-a exprimat speranta ca "bariera sa fie depasita" prin acest proiect de lege.
Actul normativ mai prevede masuri necesare pentru dobandirea cetateniei romane si norme care sa impiedice obtinerea in mod fraudulos a acesteia. Astfel, sunt prevazute verificari biometrice pentru persoanele care solicita acordarea cetateniei romane.
"Proiectul completeaza cadrul legal in materia documentelor de calatorie si actelor de identitate ale cetatenilor romani si introduce verificari biometrice in procesul de acordare a cetateniei romane prin implementarea unor procese verificabile si sigure pentru a garanta ca toti solicitantii de cetatenie au identitate confirmata biometric inainte de a li se acorda cetatenia romana si, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de calatorie romanesc. (...) Masurile de introducere a biometriei privesc si inlocuirea actualului certificat de cetatenie de hartie cu un card electronic de cetatenie romana eliberat celui caruia i s-a acordat sau care a redobandit cetatenia romana. Cardul de cetatenie romana include un suport de stocare de inalta securitate in care sunt memorate datele biometrice si datele personale ale titularului", se arata in expunerea de motive a proiectului.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane 21/1991, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional.