Intrebare: Imi puteti da mai multe detalii privind obligatia de intretinere a minorului in noul Cod civil?
Raspuns: Conform legislatiei, inca in vigoare, art. 86 - art. 96 si art. 107 Codul familiei, obligatia de intretinere ramane aproape neschimbata in noul Cod Civil, noutatea fiind mai mult cu privire la competenta instantei de tutela si posibilitatea stabilirii unei pensii de intretinere sub forma unei cote procentuale din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere, precum si posibilitatea ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit.
Astfel, conform art. 499 din noul Cod civil, parintii sunt obligati sa acorde intretinere copilului lor minor, obligatia de intretinere mentinandu-se pana cand copilul devine major, sau pana implineste varsta de 26 de ani in cazul in care isi continua studiile. In Codul familiei aceste prevederi le gasim la art. 107, insa mai putin specifice decat in noul Cod Civil unde situatia este mult mai clara.
Prin urmare, de la 1 octombrie 2011, actiunile pentru obligarea unuia dintre parinti de a plati pensie de intretinere, ar trebui sa fie intemeiate pe art. 402, 499, 525, 527 - 530, 532 - 533 noul Cod civil, iar pentru majorarea pensiei de intretinere vor fi intemeiate pe dispozitiile art. 403, 499, 531 - 533 noul Cod Civil.
Conform Legii nr. 71/2011, Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, dispozitiile art. 531 din noul Cod civil sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil. Astfel, in mod concret s-a stabilit ca viitoarele actiuni de majorare se vor intemeia pe dispozitiile noului Cod civil.
De asemenea, conform art. 5 pct. 2 din Legea nr. 71/2011, "dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, casatorie, filiatie, adoptie, obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.” Litigiile privitoare la minori si la obligatia de intretinere sunt de competenta instantei de tutela.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vrea sa angajam un domn intr-o ferma de vaci ca si ingrijitor animale. Domnul in cauza beneficiaza de un certificat de handicap cu incadrare in grad de handicap mediu, cod boala S98, fara asistent si fara insotitor. Valabilitatea certificatului este permaneneta. Domnul in cauza dispune de proteza ortopedica, avand o amputatie la nivelul membrului inferior. Nu beneficiaaza de pensie de boala. As vrea sa stiu cum il pot incadra in munca, cu norma intreaga de 8 ore/zi, sau cu timp partial de 4...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<