Intrebare: Imi puteti da mai multe detalii privind obligatia de intretinere a minorului in noul Cod civil?
Raspuns: Conform legislatiei, inca in vigoare, art. 86 - art. 96 si art. 107 Codul familiei, obligatia de intretinere ramane aproape neschimbata in noul Cod Civil, noutatea fiind mai mult cu privire la competenta instantei de tutela si posibilitatea stabilirii unei pensii de intretinere sub forma unei cote procentuale din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere, precum si posibilitatea ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit.
Astfel, conform art. 499 din noul Cod civil, parintii sunt obligati sa acorde intretinere copilului lor minor, obligatia de intretinere mentinandu-se pana cand copilul devine major, sau pana implineste varsta de 26 de ani in cazul in care isi continua studiile. In Codul familiei aceste prevederi le gasim la art. 107, insa mai putin specifice decat in noul Cod Civil unde situatia este mult mai clara.
Prin urmare, de la 1 octombrie 2011, actiunile pentru obligarea unuia dintre parinti de a plati pensie de intretinere, ar trebui sa fie intemeiate pe art. 402, 499, 525, 527 - 530, 532 - 533 noul Cod civil, iar pentru majorarea pensiei de intretinere vor fi intemeiate pe dispozitiile art. 403, 499, 531 - 533 noul Cod Civil.
Conform Legii nr. 71/2011, Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, dispozitiile art. 531 din noul Cod civil sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil. Astfel, in mod concret s-a stabilit ca viitoarele actiuni de majorare se vor intemeia pe dispozitiile noului Cod civil.
De asemenea, conform art. 5 pct. 2 din Legea nr. 71/2011, "dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, casatorie, filiatie, adoptie, obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.” Litigiile privitoare la minori si la obligatia de intretinere sunt de competenta instantei de tutela.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<