In data de 12 decembrie 2017, Ministerul Justitiei a organizat cea de-a treia reuniune a platformei de cooperare a societatii civile, prevazuta de Strategia Nationala Anticoruptie (SNA) 2016-2020.
Reuniunea a fost condusa de doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat in cadrul Ministerului Justitiei, care a subliniat importanta indeplinirii obligatiilor strategice de catre toti factorii implicati, in contextul in care indeplinirea obligatiilor SNA reprezinta o responsabilitate asumata atat nivel intern, cat si extern. Ultimul raport al Comisiei Europene publicat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), a mentionat in mod expres, ca "Primul raport privind punerea in aplicare a masurilor va fi publicat la inceputul anului 2018 si va oferi o imagine de ansamblu cuprinzatoare a progreselor inregistrate", si a recunoscut "potentialul SNA 2016-2020 de a deveni o politica eficace de prevenire a coruptiei daca este pusa in aplicare in mod corespunzator si monitorizata pe teren". Aceste evidentieri releva potentialul SNA 2016-2020 de deveni un instrument intern de monitorizare eficienta a implementarii masurilor anticoruptie, inclusiv prin asumarea reocmandarilor internationale.
In acelasi cadru a fost reiterat faptul ca reuniunile periodice organizate la nivelul acestei platforme reprezinta o oportunitate pentru Ministerul Justitiei de a consulta partenerii din cadrul organizatiilor neguvernamentale cu privire la proiectele aflate in derulare, dar şi un mecanism viabil de implicare a societatii civile in agenda anticoruptie.
Participantii la aceasta intalnire au prezentat proiectele pe care le deruleaza in materia luptei impotriva coruptiei, care urmaresc diverse aspecte, cum ar fi: educatia anticoruptie, analize si studii care vizeaza transparenta si modul de cheltuire a banilor publici, finantarea partidelor politice, unele proiecte fiind desfasurate concomitent in mai multe tari.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Totodata, in cadrul reuniunii a fost analizata si aprobata propunerea referitoare la aderarea la platforma de cooperare a societatii civile a organizatiei neguvernamentale Syene – Centrul pentru Educatie.
Cu aceeasi ocazie a fost prezentat proiectul Metodologiei standard de evaluare a riscurilor de coruptie in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale, precum si proiectul Metodologiei de evaluare ex-post a incidentelor de integritate, necesare atingerii Obiectivului general nr. 2 din SNA "Cresterea integritatii institutionale prin includerea masurilor de prevenire a coruptiei ca elemente obligatorii ale planurilor manageriale si evaluarea lor periodica ca parte integranta a performantei administrative", elaborate de catre cele doua Grupuri de lucru inter-institutionale constituite in acest scop, la nivelul Ministerului Justitiei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri