Curtea Constitutionala a decis ca este constitutionala prevederea din OUG 18/2010 privind suspendarea de drept a oricarei proceduri silite referitoare la plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, judecatorii Curtii Constitutionale respingand sesizarea Avocatului Poporului.
Curtea Constitutionala a analizat OUG 18/2010 privind plata esalonata, intre 2011 si 2013, a unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, dupa ce ordonanta a fost deja adoptata in 5 mai de Senat.
Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului unic, punctul 2, din OUG 18/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Concret, AP a reclamat articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede ca in cursul termenelor prevazute pentru plata sumelor obtinute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, orice procedura de executare silita se suspenda de drept.
In opinia lui Ioan Muraru - fost presedinte al Curtii Constitutionale -, in OUG 18 este stipulat "cu viclenie" ca "orice procedura de executare silita se suspenda de drept", iar acest lucru incalca normele constitutionale.
OUG 18/2010 a fost adoptata, in 5 mai, de Plenul Senatului,
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta Guvernului 18/2010, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 71/2009 a intrat in dezbaterea plenului Senatului cu un raport de respingere din partea Comisiei de munca. Raportul negativ al comisiei a fost respins la vot cu 46 de voturi "impotriva", 20 "pentru" si 3 abtineri.
Ordonanta Guvernului a fost adoptata cu 45 de voturi favorabile, 25 de voturi "impotriva" si cinci abtineri.
Potrivit Ordonantei, se prevede ca plata acestor sume, prin hotarari judecatoresti, in favoarea personalului din sistemul bugetar, devenite executorii in 31 decembrie 2010 se va realiza dupa urmatoarea procedura: in 2011 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu, in 2012 se platesc 33% din aceasta valoare, iar in 2013 se plateste restul de 33%.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" a apreciat ca OUG 18/2010 privind amanarea platii unor drepturi salariale castigate in instanta este neconstitutionala si a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul actului normativ.
Curtea Constitutionala a decis insa ca prevederea reclamata este constitutionala, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din CC.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri