Taxa de timbru va putea fi platita si cash, la casieria instantei, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere. Propunerea legislativa vine in intampinarea acelor persoane care nu stiu/nu vor sa faca plati online, din diverse motive.
Proiectul de lege prevede includerea in modalitatile de plata a taxelor judiciare de timbru prin incasarea acestora in numerar, de debitorul taxei, la ghiseele deschise la sediile oricarei instante judecatoresti.
Ulterior aceste sume de bani se transfera, la sfarsitul zilei lucratoare, in contul distinct de venituri al bugetului local “Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru”, al unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social.
Astfel, ramane prevazuta norma potrivit careia costurile operatiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxa judiciara de timbru sunt in sarcina debitorului taxei.
Aceasta modificare conduce la facilitarea oricarei persoane la participarea actului de justitie, la asigurarea accesului la justitie, la simplificarea si reducerea timpului afectat unuia dintre momentele componente ale unui proces, cu eliminarea inconvenientelor generate de solicitari de abilitati in domeniul electronic sau informatic (POS, ATM, plata online, plata prin telefon, plata prin card, plati digitale, transferul cont la cont, prin smaitwatch sau prin identificare QR).
Lege pentru modificarea art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru
Articol unic. - La articolul 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 392 din 29 iunie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 40. - (1) Taxele Judiciare de timbru se platesc de debitorul taxei in numerar, prin virament sau in sistem on-line, intr-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru", al unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social.
Taxele judiciare de timbru pot fi incasate in numerar, de debitorul taxei, la ghiseele deschise la sediile oricarei instante judecatoresti si se transfera, la sfarsitul zilei lucratoare, in contul distinct de venituri al bugetului local “Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru”, al unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social. Costurile operatiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxa judiciara de timbru sunt in sarcina debitorului taxei.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<