Cu 500 de euro, un test ADN care ar oferi informatii despre speranta de viata urmeaza sa fie comercializat in Marea Britanie.
Este o veste care a starnit controverse, scrie site-ul maxisciences.com.
Englezii care vor sa stie cat vor trai il vor putea cumpara peste un an. Testul, pus la punct de Life Lengh, o firma spaniola, va fi vandut in Marea Britanie, informeaza The Independent. Testul ar arata, datorita ADN-ului unei persoane, daca aceasta risca sa moara tanara sau nu.
Testul ADN al firmei Life Lengh se bazeaza pe lungimea telomerilor, extremitatile protectoare ale cromozomilor, care se scurteaza odata cu varsta si din cauza stressului. Unele studii au aratat pana acum ca telomerii scurti se asociau cu un risc crescut de boli legate de varsta, cum ar fi cancere, Alzheimer sau boli cardiovasculare.
Testul propus de Life Lengh consta in masurarea lungimii telomerilor persoanei care doreste sa-si cunoasca "varsta biologica". 'Toata lumea vorbeste de varsta cronologica, dar mai exista si varsta biologica, iar lungimea telomerilor sunt indici buni ai varstei biologice', explica profesorul Shay, cercetator consultant la Life Lengh.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Portal Codul Muncii
Chiar daca aceste teste declanseaza o dezbatere etica si filozofica, societatea Life Lengh este convinsa ca raspunde unei cereri si ca oamenii ar vrea sa-si testeze telomerii. "Va fi foarte util ca oamenii sa-si cunoasca varsta biologica pentru a putea sa-si schimbe din obiceiuri daca afla ca au telomeri scurti", spune doctorul Blasco.
Unul din laureatii premiului Nobel pentru medicina, pionier in acest domeniu, Elisabeth Blackburn, de la Universitatea California din San Francisco, sustine testul pe telomeri, in timp ce o alta laureata, Carol Greider, de la Harvard Medical School, este mai sceptica in privinta avantajelor sale.
Dincolo de discutia asupra faptului daca este bine sau rau sa se faca aceste teste, unii cercetatori pun in discutie fiabilitatea testului. Altii merg si mai departe, acuzand firma doctorului Blasco ca vrea doar "sa faca bani".
Daca testul ar fi fiabil, cum ar putea servi el in societate? Daca ar avea acces la rezultate, companiile de asigurari ar putea probabil sa le foloseasca pentru a se hotari daca asigura o persoana sau nu. S-ar deschide poate si calea unor firme fara scrupule care ar comercializa false leacuri anti-imbatranire si alte elixiruri de viata dubioase, incheie maxisciences.com.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri