Vesti bune pentru toti soferii din Romania. Potrivit unei legi, care a fost adoptata marti in Parlament, cei care sunt prinsi fara rovigneta vor plati cu 130 de lei mai putin decat pana acum.
Marele avantaj vine insa din faptul ca oamenii nu vor incasa o a doua penalizare pana cand nu primesc prin posta procesul verbal pentru prima greseala inregistrata in trafic.
Dupa cateva zeci de mii de procese impotriva CNADNR parlamentarii au modificat in sfarsit legea pe care multi soferi o considera abuziva.
Pana acum soferii prinsi fara rovinieta erau pusi sa plateasca de doua ori pentru aceeasi greseala. Aveau de achitat o amenda de 250 de lei, dar si un tarif de despagubire de 28 de euro perceput de Compania de Drumuri.
Potrivit noii legi, tariful de despagubire dispare si ramane doar amenda.
Pana acum CNADNR avea la dispozitie 6 luni pentru a instiinta un sofer ca a fost amendat. Multi soferi au adunat fara sa stie zeci de amenzi pana cand primeau acasa plicul pentru prima dintre ele si isi dadeau seama ca ceva este in neregula. 80.000 de soferi au primit mai mult de o amenda anul trecut.
Astfel de situatii nu se vor mai repeta.
Acum procesul verbal se va intocmi si se va comunica in maximum 30 de
zile lucratoare. Iar in tot acest timp soferul nu va avea cum sa fie amendat a doua oara.
Insa poate cea mai importanta modificare apare la Articolul 8 , aliniatul 1 , unde "fapta de a circula fara rovinieta " se transforma din "contraventie" intr-o "contraventie continua".
"Daca patrunzi pe drumurile nationale de mai multe ori, nu vei fi sanctionat decat o singura data, pentru ca este vorba de o singura infractiune", explica avocatul Gheorghe Piperea.
CNADNR are alta interpretare
"Daca nu isi achzitioneaza rovinieta si este identificat din nou va plati alta amenda", precizeaza directorul adjunct CNADNR.
Este sigur insa ca toti soferii care au contestat amenzile primite pana acum nu vor trebui sa achite decat amenda, nu si contravaloarea rovinietei ca si pana acum.
De acum toti soferii pot verifica pe site-ul CNADNR daca masina pe care o conduc are sau nu o rovinieta valabila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<