Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul I Dispozitii generale, Capitolul I - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara

Titlul I Dispozitii generale, Capitolul I - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara
Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara - Titlul I - Dispozitii generale. Capitolul I Principiile organizării judiciare
 
Capitolul I Principiile organizarii judiciare
 
Articolul 1
(1) Organizarea judiciara reprezinta ansamblul de principii si reguli care guverneaza functionarea instantelor judecatoresti si parchetelor in activitatea judiciara, in scopul garantarii respectarii Constitutiei Romaniei, republicata, si realizarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei prin infaptuirea justitiei ca serviciu public.
(2) Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.
(3) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si contribuie la buna organizare si administrare a justitiei prin atributiile si competentele sale.
(4) Ministerul Public reprezinta in activitatea judiciara interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, exercitandu-si atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii.
 
Articolul 2
(1) Justitia se infaptuieste de catre judecatori in numele legii, este unica, impartiala si egala pentru toti.
(2) Justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti:
a) Inalta Curte de Casatie si Justitie;
b) curti de apel;
c) tribunale;
d) tribunale specializate;
e) instante militare;
f) judecatorii.
 
Articolul 3
Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.
 
Articolul 4
Competenta organelor judiciare si procedura judiciara sunt stabilite de lege.
 
Articolul 5
(1) Ministerul Justitiei contribuie la buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public si exercita atributiile de autoritate centrala in domeniul cooperarii judiciare internationale, in limita competentelor prevazute de lege in sarcina sa.
(2) Ministrul justitiei exercita autoritatea constitutionala sub care isi desfasoara activitatea procurorii, in limita competentelor prevazute de lege in sarcina sa.
(3) Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii coopereaza loial in exercitarea propriilor competente referitoare la buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public.
 
Articolul 6
Cooperarea institutionala intre instantele judecatoresti si parchete, pe de o parte, precum si intre instantele judecatoresti sau parchete si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si actele administrative extrajudiciare care imbraca aceste forme de cooperare ori care sunt emise unilateral si care privesc sau afecteaza desfasurarea procedurilor judiciare, se realizeaza, respectiv se incheie si se emit cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor si ale subiectilor procesuali.
 
Articolul 7
Existenta si continutul actelor prevazute la art. 6 sunt informatii de interes public la care accesul liber este garantat, prin derogare de la prevederile art. 12 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare.

Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciara
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Titlul I Dispozitii generale, Capitolul I - Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI