Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul IV Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Capitolul I Dispozitii generale
Capitolul I Dispozitii generale
Articolul 235
(1) Prim-magistratul-asistent, magistratii-asistenti-sefi si magistratii-asistenti se bucura de stabilitate.
(2) Dispozitiile prezentei legi privind cariera, drepturile si indatoririle judecatorilor si procurorilor, incompatibilitatile si interdictiile acestora si formarea profesionala continua se aplica in mod corespunzator si magistratilor-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(3) Actele administrative prevazute de lege privind cariera magistratilor-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se emit de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(4) Magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt incadrati pe trei grade, dupa cum urmeaza:
a) pe gradul III se incadreaza la prima numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie;
b) pe gradul II se pot incadra magistratii-asistenti care au o vechime in functia de magistrat-asistent de minimum 3 ani;
c) pe gradul I se pot incadra magistratii-asistenti care au o vechime in functia de magistrat-asistent de minimum 6 ani.
Articolul 236
(1) Magistratii-asistenti gradul III de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt numiti in functie de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe baza de concurs.
(2) Promovarea in gradul imediat urmator a magistratilor-asistenti se face de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pe baza vechimii minime prevazute de lege si a unei evaluari a activitatii profesionale.
(3) Judecatorii la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii si procurorii de la parchetele de pe langa acestea pot fi numiti fara concurs sau detasati in functia de magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie.