Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legile justitiei 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul VI Dispozitii tranzitorii si finale - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul VI Dispozitii tranzitorii si finale - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul VI Dispozitii tranzitorii si finale.

Articolul 282
(1) Judecatorii, procurorii, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si magistratii-asistenti in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi se considera ca indeplinesc conditiile pentru functia pe care sunt incadrati. Acestia isi pastreaza gradul profesional si drepturile castigate aferente statutului profesional dobandite in conditiile legii.
(2) Numarul mandatelor pentru functiile de conducere la instante si parchete exercitate pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, inclusiv al celor in curs la aceasta data, se include in numarul maxim de mandate prevazut de prezenta lege.
(3) Persoanele care au beneficiat de vechime in magistratura in temeiul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, isi pastreaza aceasta vechime.

Articolul 283
(1) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 este de 2 ani.
(2) In perioada formarii la Institutul National al Magistraturii, auditorii de justitie prevazuti la alin. (1) efectueaza stagii de practica in cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor, pentru a cunoaste in mod direct activitatile pe care le desfasoara judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate. Stagiile de practica ale auditorilor de justitie trebuie sa aiba o durata de minimum 3 luni in primul an si de minimum 6 luni in al doilea an.
(3) Dupa al doilea an de formare la Institutul National al Magistraturii, auditorii de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 sustin testul psihologic si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, potrivit dispozitiilor prezentei legi.
(4) Absolventii Institutului National al Magistraturii care se bucura de buna reputatie sunt numiti de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii in functiile de judecatori sau procurori stagiari, dupa caz, in functie de optiunea exprimata, pe baza mediei generale, calculata cu 3 zecimale, obtinuta pe baza celor trei medii: de la sfarsitul fiecarui an de studiu si de la examenul de absolvire a institutului. La egalitate de medii au prioritate, in urmatoarea ordine, candidatii care au obtinut: nota finala mai mare la examenul de absolvire, media mai mare a celor doi ani de formare la Institutul National al Magistraturii, nota finala mai mare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, vechimea mai mare in functiile prevazute la art. 63.
(5) Dispozitiile prezentei legi privind formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor raman aplicabile, cu exceptiile prevazute de prezentul articol.

Articolul 284
(1) Concursurile si examenele pentru care s-au publicat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi anunturile privind desfasurarea concursului sau examenului se vor desfasura in acord cu prevederile legii in vigoare la data publicarii anuntului.
(2) Prevederile prezentei legi nu se aplica procedurilor de evaluare ori de ocupare a posturilor, altele decat cele prevazute la alin. (1), si nici altor proceduri in curs de desfasurare la data intrarii sale in vigoare.
(3) Judecatorii si procurorii care au obtinut un grad profesional in urma concursurilor de promovare pe loc pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi mentin acest grad profesional.
(4) Delegarile si detasarile in curs la data intrarii in vigoare a prezentei legi se mentin pana la data expirarii termenului pentru care s-au dispus.
(5) Pana la data de 31 decembrie 2025, prevederile prezentei legi privind concursul sau examenul de promovare pe loc la instante si parchete nu se aplica. Dupa aceasta data, numarul de posturi care se scoate la concurs in vederea promovarii pe loc la instante si parchete nu poate depasi 20% din totalul posturilor vacante pe fiecare nivel de instante sau, dupa caz, parchete.

Articolul 285
(1) Anunturile sau documentele care se publica pe paginile de internet potrivit prezentei legi sau se afiseaza in conditiile prezentei legi cuprind, in mod obligatoriu, data si ora publicarii ori afisarii anuntului sau documentului respectiv.
(2) In cazul anunturilor sau documentelor care se publica, potrivit prezentei legi, pe paginile de internet ale mai multor institutii, publicarea se face, pe cat posibil, simultan. In cazul in care acest lucru nu este posibil, termenele curg de la data sau, dupa caz, ora publicarii ultimului anunt/document.
(3) Termenele prevazute de prezenta lege se calculeaza potrivit Legii nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 286
Transferul judecatorilor si procurorilor militari, la cerere sau ca urmare a reducerii posturilor, se face, in functie de optiunea exprimata, la instantele sau parchetele civile la care judecatorul ori procurorul are dreptul sa functioneze, potrivit gradului sau profesional.

Articolul 287
Judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior, care este rezervat.

Articolul 288
Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care desfasoara activitate didactica in conditiile legii sunt obligati sa aiba norma de baza la instanta, parchetul ori institutia unde functioneaza.

Articolul 289
(1) Statutul magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale se reglementeaza prin legea speciala privind personalul Curtii Constitutionale, in termen de maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(2) Pana la expirarea termenului prevazut la alin. (1), magistratii-asistenti ai Curtii Constitutionale se bucura de stabilitate, iar dispozitiile titlului III din prezenta lege care reglementeaza drepturile, indatoririle, incompatibilitatile si interdictiile magistratilor-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se aplica in mod corespunzator magistratilor-asistenti ai Curtii Constitutionale.
(3) Magistratii-asistenti ai Curtii Constitutionale isi desfasoara activitatea sub autoritatea presedintelui Curtii Constitutionale, conform Regulamentului de organizare si functionare a Curtii Constitutionale.

Articolul 290
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au functionat cel putin 5 ani la aceasta instanta si care au fost eliberati din functie din motive neimputabile, pot opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen sau concurs.

Articolul 291
Avizele din procedurile reglementate de prezenta lege pentru care nu se prevede caracterul lor conform sunt consultative.

Articolul 292
(1) Dispozitiile art. 184 alin. (5) se aplica la 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Alineatul (2) al articolului 210 se aplica contractelor de inchiriere a locuintelor de serviciu incheiate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) Art. 227 alin. (3) nu se aplica membrilor Consiliului Superior al Magistraturii al caror mandat este in curs la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Articolul 293
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta lege.

Articolul 294
(1) Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), dispozitiile prezentei legi care privesc calculul vechimilor fara luarea in considerare a perioadei cat judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie, in cazul examenelor, concursurilor sau procedurilor de selectie prevazute de prezenta lege, intra in vigoare la 1 ianuarie 2026. Pana la aceasta data, in calculul vechimilor prevazute de prezenta lege se ia in considerare perioada cat judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie.
(3) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se aproba regulamentele sau alte acte subsecvente prevazute de prezenta lege.
(4) Pana la adoptarea actelor prevazute de alin. (3), regulamentele si actele normative subsecvente raman in vigoare in masura in care nu contravin prezentei legi.
(5) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 27 alin. (2^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) orice alte dispozitii contrare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.


Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 11 Iunie 2024
Votati articolul "Titlul VI Dispozitii tranzitorii si finale - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016