OUG nr. 7/2019 a starnit o miscare ampla de protest a magistratilor, asadar Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a hotarat suspendarea activitatii.
Adunarea generala a procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a decis, cu 221 de voturi din 231 de procurori, sa suspende activitatea zilnic, intre orele 8.00 si 12.00, de maine si pana pe 8 martie.
In acest interval de timp vor fi solutionate doar urgentele, respectiv cauzele cu arestati sau alte situatii operative ce nu suporta amanare, arata un comunicat al institutiei.
Procurorii DIICOT protesteaza astfel fata de modalitatea in care puterea executiva, in calitate de legiuitor delegat, a inteles sa adopte a patra modificare legislativa intr-un interval de 6 luni, prin ordonanta de urgenta, a „legilor justitiei”, acte normative organice de a caror claritate si predictibilitate depinde insasi normala functionare a sistemului judiciar. Aceste serii de modificari substantiale initiate in decursul a catorva luni sunt de natura sa afecteze grav atat activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cat si buna functionare si stabilitatea sistemului de justitie in ansamblu, cu consecinte asupra modului de infaptuire a actului de justitie, arata procurorii DIICOT.
Citeste si:
Parchete si instante din mai multe judete ale tarii au protestat inca de spatamana trecuta si au anuntat ca vor suspenda activitatea saptamana aceasta, in semn de protest fata de OUG 7. Ei cer abrograrea ordonantei.
Premierul Viorica Dancila a anuntat astazi ca Guvernul nu va renunta la OUG 7, dar ca pot fi facute modificari.
„Am spus intotdeauna ca dam dovada de flexibilitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam si la lucrurile bune din dorinta onora de a face acest lucru. Mai vreau sa spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemultumesc. Argumentate, ele pot fi schimbate si cred ca dialogul este foarte important”, a spus Viorica Dancila.
Va reamintim ca prima decizie de acest fel a fost luata de Tribunalul Cluj.
S-ar putea sa te intereseze si: Procurorii din CSM, despre cele doua OUG pentru legile justitiei
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri